Alimentatia sanatoasa

Starea noastra de bine, sanatatea, randamentul zilnic toate acestea sunt, in mare parte, conditionate de modul in care percepem alimentatia si cum ne ordonam alegerile alimentare. Trebuie sa constientizam faptul ca o alimentatie corecta si, mai ales, sanatoasa nu are un caracter ocazional sau periodic ci este necesar sa se constituie intr-un adevarat stil de viata deoarece doar asa ii vom putea asigura organismului nostru o stare generala buna si longevitate.

Este bine sa avem in vedere faptul ca niciun aliment, consumat singur, nu ne va putea asigura toate principiile nutritive de care organismul are nevoie. De aceea, alimentatia noastra trebuie sa fie variata si, in acelasi timp, moderata si echilibrata.

In organizarea unui stil de viata echilibrat, bazat pe o alimentatie sanatoasa, este bine sa avem in vedere cinci reguli esentiale, asa cum sustine medicul nutritionist Serban Damian:

– dupa o noapte de repaus alimentar, dimineata este absolut necesar sa luam micul dejun. Este total gresit sa sarim peste aceasta masa deoarece, in timpul noptii, organismul nostru a continuat sa consume energie functionand normal, deci, este firesc sa il realimentam. Este bine stiut ca, neglijand micul dejun, se poate ajunge la o serie de afectiuni digestive si nu numai. Incidenta bolilor cardiovasculare la persoanele care nu iau micul dejun este mult mai mare decat la cei care respecta aceasta masa. Incepand ziua cu un program fix al micului dejun, putem regla mai bine ritmicitatea celorlalte mese precum si cantitatea de alimente consumate pe parcursul intregii zile. Cafeaua de dimineata stimuleaza metabolismul si aduce cu sine o activitate mentala mai intensa pe parcursul zilei dar este indicat sa fie bauta dupa ce s-a luat micul dejun.

– consumarea unor alimente adecvate este benefica pentru sanatatea noastra. Alimentatia noastra trebuie sa aiba la baza produse de origine vegetala, in acest sens, legumele fiind cele mai sanatoase. Fireste, si fructele au un rol benefic dar este recomandat ca ele sa fie, mai degraba, un element complementar in alimentatie dat fiind cantitatea mai mare de zaharuri pe care acestea le contin si, ca atare, valoarea calorica mai ridicata. Se recomanda ca, zilnic, sa consumam cel putin 5 portii de legume si fructe, o portie avand aproximativ 80 g.

Cantar de dieta Beurer DS61
Cantar de dieta Beurer DS61

Nu trebuie sa eliminam nici produsele de origine animala. Astfel, trebuie sa avem grija sa nu lipseasca lactatele, ouale, pestele si carnea (aceasta din urma se recomanda a fi consumata moderat).

– este recomandat sa optam pentru alimente sezoniere si locale, acest lucru in primul rand dat fiind faptul ca, in acest mod, avem certitudinea ca sunt proaspete si, pe de alta parte, fiind de sezon, ne putem asigura un regim alimentar variat. Fiind foarte bogate in nutrienti, alimentele de sezon reprezinta o alegere excelenta.

– atunci cand ne alcatuim meniul, ar fi bine sa nu ne orientam atat asupra aportului caloric al alimentelor pe care le consumam cat, indeosebi, asupra valorii nutritionale a acestora pentru ca organismul are nevoie de nutrienti, ori, neavand suficienti, ne va cere tot mai multa hrana. Astfel, trebuie sa cautam alimente cu valoare nutritionala cat mai mare si sa le evitam pe cele care ne furnizeaza doar energie fara a avea si micronutrientii importanti (ex: cafeaua solubila este cunoscuta pentru efectul antioxidant remarcabil si, in acelasi timp, energie redusa).

– sa nu uitam miscarea absolut necesara. Nu putem sa ne gandim la o viata sanatoasa fara a tine seama de necesitatea efectuarii a, cel putin, 30 de minute de miscare in fiecare zi. Miscarea nu este o componenta optionala a vietii noastre si, de aceea, indiferent cat de incarcat ne este programul, trebuie sa facem din ea o prioritate si sa ne gasim timp pentru o plimbare, un jogging, un mers cu bicicleta, gradinarit,etc. O viata sanatoasa, fara probleme medicale nu poate fi conceputa fara a tine seama de aportul major pe care il poate avea sportul.

Deci, pentru a avea o viata sanatoasa, totul depinde, doar, de noi!!!

About the author