Greutatea ideala

Greutatea ideala reprezinta greutatea care se incadreaza in limitele considerate normale din punct de vedere medical si care, pentru fiecare individ, constituie un reper pentru a se simti multumit de aspectul propriului corp. „Greutatea sanatoasa” este determinata in functie de anumiti parametri (inaltime, varsta, sex) si determina aspectul unui individ dar, in aceeasi masura, si starea sa de sanatate fizica si psihica, deci calitatea vietii, in ansamblu.

In ce priveste modul in care fiecare individ se raporteaza la propria greutate, exista o deosebire esentiala de perceptie intre barbati si femei. Daca femeile au tendinta de a considera greutatea ideala la un nivel mic (si, de aici, tendinta de a urma tot felul de diete), barbatii, in schimb, vad greutatea ideala mai mare decat cea recomandata.

Un exemplu de calcul al greutatii normale: pentru o femeie cu inaltimea intre 1.60-1.70, greutatea ideala ar trebui sa fie intre 50-65 kg ( cu aprox. 5-10 kg mai putin decat numarul centimetrilor de peste 1m) iar, in cazul barbatilor, pentru o persoana cu inaltimea intre 1.70-1.80, este recomandata o greutate cu valori cuprinse intre 70-85 kg.

Cantar de dieta Beurer DS61
Cantar de dieta Beurer DS61

Valoarea greutatii normale, masurata in kilograme, tine seama de o serie de factori precum: inaltime, sex, varsta, constitutie si, mai ales, de IMC ( Indicele de Masa Corporala) denumit si Body Mass Index (BMI). Astfel, de pilda, avand in vedere varsta, este bine stiut ca in anumite perioade, de pilda, intre 25 si 60 de ani, se schimba foarte mult masa musculara si, o data cu inaintarea in varsta, metabolismul incetineste si, ca atare, necesarul de hrana se reduce. O greutate normala denota o sanatate buna si, pentru a o mentine, este indicat sa ai o alimentatie echilibrata, cu multe fructe si legume si sa faci miscare, zilnic, cel putin 30 de minute.

In cazul in care ai o greutate mai mare, este necesar sa iei masuri pentru a reveni cat mai repede la o greutate normala. Kilogramele in plus maresc riscul de boli cardiovasculare, diabet si, chiar, accident vascular cerebral. Printre masurile pe care trebuie sa le iei, pe langa un regim alimentar personalizat, bazat, indeosebi, pe multe fructe si legume, este absolut necesar sa faci mai multa miscare.

Indicele de masa corporala il poti calcula simplu si este foarte bine sa tii seama de el pentru a vedea in ce zona te situezi (subponderal, normal sau supraponderal ori, chiar, obez). IMC se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii, adica: IMC= kilograme/metri la patrat, ex: pentru o inaltime de 1,69 m si greutate de 67 kg, IMC va fi: 67/1,69×1,69 = 67/2.8561 = 23,458, un IMC care se inscrie in valorile normale.

Astfel, tinand seama de IMC, persoanele care se incadreaza sub valoarea de 18,5 sunt subponderale, cele care au valori intre 18,5 si 25 se pot considera favorizate incadrandu-se in ceea ce se numeste greutate ideala; cele cu IMC intre 25-30 sunt incadrate la supraponderale iar daca IMC a depasit valoarea de 30, se vorbeste de obezitate si se recomanda consultarea unui medic de specialitate.

Cantare de diagnostic

O alta modalitate de a determina greutatea ideala este raportul talie/sold, adica raportul dintre circumferinta taliei si cea a soldului. Se masoara talia unde este circumferinta cea mai mica si se imparte la valoarea circumferintei soldului in portiunea cea mai mare. Raportul are importanta in indicarea sanatatii cardiovasculare. In cazul femeilor, un raport sub 0,8 va indica un risc scazut de probleme cardiovasculare sau de diabet ori cancer, o valoare intre 0,8-0,89, un risc  moderat iar daca valoarea depaseste 0,9, trebuie neaparat consultat un medic cardiolog.

Problema care se ridica, insa, in cazul in care se apeleaza la acest raport, este ca nu ia in considerare cantitatea totala de grasime a unei persoane sau raportul dintre masa musculara si tesutul adipos.

In ultimul timp se considera ca raportul talie-inaltime ar fi mult mai potrivit pentru a anticipa problemele cardiovasculare sau diabetul, in comparatie cu masa corporala. Un control al circumferintei taliei, in sensul de a incerca sa fie mentinuta la mai putin din jumatatea inaltimii, poate da speranta cresterii duratei de viata.

In ciuda faptul ca exista o multitudine de metode de determinare a greutatii ideale, este bine sa se tina cont de faptul ca niciuna nu ofera o valoare 100% precisa si de necontestat. Pe de alta parte, aceste calcule nu trebuie sa inlocuiasca vizita la medic si nu trebuie folosite in locul unui specialist.

About the author