Obezitatea la copii

Multi pediatri remarca o crestere semnificativa a numarului de copii care sufera de obezitate, in ultimii 10 ani. Explicatiile sunt multiple, majoritatea cu posibilitatea de a fi corectate.

Insa, Karen Lillycrop si echipa sa de la Universitatea Southampton au demonstrat faptul ca, schimbarile genetice pe care dietele (stilul alimentar) urmate de mame le pot cauza, genereaza, adesea, riscul aparitiei obezitatii inca din perioada in care copilul se afla in pantecele  mamei. Aici, fetusul este supus unor modificari ale ADN-ului atunci cand mama ia in greutate mai mult decat este recomandat in timpul sarcinii.

Ca urmare a acestor modificari, in organismul fatului se dezvolta acel tip de celule care vor influenta felul in care corpul sau va depozita grasimea pe parcursul intregii vieti.

Karen Lillycrop afirma: „Rezultatele noastre cresc evidenta faptului ca modificarile genetice detectate la nastere sunt in stransa legatura cu  sanatatea copilului in perioada de crestere. Mai mult, poate fi observata sanatatea mamei in timpul sarcinii si cum afecteaza aceasta sanatatea copilului ei, pe viitor.”

Experimentul efectuat de chipa de cercetatori de la U. Southampton s-a derulat pe o perioada indelungata de timp. In acest scop, s-au luat mostre de sange din cordonul ombilical de la 1500 de bebelusi, care, apoi, au fost monitorizati timp de 6 ani, luandu-li-se, periodic, noi mostre de sange. Atentia cercetatorilor s-a focalizat pe gena SLC6A4, gena care „raspunde” de reglarea dispozitiei si a apetitului.

Se stie ca fiecare individ porneste in viata cu un anumit bagaj genetic. Acesta, insa, nu se pastreaza in aceeasi forma pe tot parcursul vietii ci modul in care reactioneaza este influentat de factorii din mediul inconjurator. Ca urmare, pot aparea schimbari dramatice in felul in care functioneaza si se dezvolta corpul nostru. Concret, cercetatorii au observat ca, in cazul copiilor cu gene SCL6A4, controlul greutatii era extrem de dificil, fiind cu 0,22g mai grei la varsta de 4 ani.

cantar bebelusi

Comparand mostrele de sange cu analizele efectuate mamelor in timpul sarcinii, in cazul celor care acestea au cresut in greutate mai mult decat era normal, riscul de a avea copii predispusi la obezitate era mai mare dat fiind ca se produc mutatii in gena SCL6A4 (mai ales cand e vorba de priml copil).

Concluzia este ca dieta, controlul stresului si, mai ales, exercitiile fizice sunt factorii esentiali in asigurarea dezvoltarii intrauterine a unui fat sanatos care, dupa nastere, va putea fi un copil sanatos.

Deci: mame dragi, nu uitati sa va controlati greutatea in timpul sarcinii pentru a evita riscul de a avea copii obezi!!!!

Pe www.beurer.ro iti punem la dispozitie produse menite sa fie sprijin in mentinerea unei vieti sanatoase.

About the author