Durerile lombare

Durerea lombara afecteaza persoane indiferent de varsta sau sex si poate fi acuta sau cronica, in functie de durata de manifestare a simptomelor. Ea apare in partea inferioara dar poate fi resimtita de-a lungul intregii coloane vertebrale. O durere lombara acuta se manifesta pe o perioada de aprox. 4 saptamani in timp ce una cronica se poate intinde si de-a lungul a trei luni avand grade de intensitate diferite.

Cauzele durerii lombare pot fi variate. Uneori, nici chiar medicii nu o pot identifica, purtand numele de „durere  nespecifica” sau poate fi cauzata de o entorsa sau alte leziuni. Pe de alta parte, durerea lombara poate aparea si fara un motiv anume.

Diagnosticul, si in acest caz, trebuie pus de un specialist dat fiind ca, uneori, poate sa fie vorba de o patologie a organelor pelvine sau renala care este gresit interpretata ca durere vertebrala.Pe de alta parte, medicul specialist trebuie sa faca si diferenta intre o durere lombara avand o cauza mecanica, aparuta in urma unui efort fizic mare si care, dupa repaus, se amelioreaza si cea inflamatorie care este o durere cronica aparuta, mai ales, noaptea sau la un repaus indelungat. Aceasta este insotita de senzatia de „intepeneala” resimtita dimineata, senzatie care dureaza mai mult de 30 de minute.

Centura pentru dureri lombare

Dupa ce s-a stabilit diagnosticul, tot medicul este acela care va recomanda si tratamentul cel mai adecvat. Daca e vorba de durere lombara de cauza mecanica, se recomanda, in primul rand, repaus la pat si medicamente care sa reduca inflamatia, sa calmeze durerile si sa relaxeze musculatura: antiinflamatorii, antialgice si miorelaxante pentru eliminarea contracturii musculare. Se pot recomanda si: ultrasonoterapie, curenti diadinamici, electromagnetici, galvanici, termoterapie.  De cele mai multe ori, tratamentul medicamentos asociat cu fizio- si kinetoterapia au efect asupra durerilor lombare, ameliorandu-le simtitor.

Pentru a reduce durerile de spate si, fireste, pentru a grabi recuperarea, avem la indemana mai multe modalitati usor de aplicat:

– In primul rand, se recomanda continuarea activitatilor zilnice deoarece un repaus indelungat nu are ca efect decat o accentuare a durerilor.

– mersul pe jos, yoga, inotul, pilates, exercitiile de intindere pot avea un efect benefic in cazul durerilor de spate.

electrostimularea cu efect TENS – excelenta pentru calmarea durerilor lombare

– puteti lua analgezice antiinflamatoare (ibuprofen, de ex.) dar numai dupa ce consultati un specialist.

– in ameliorarea durerilor, dar pe termen scurt, va pot ajuta pachetele de comprese reci sau calde iar daca nu aveti, puteti folosi o sticla cu apa fierbinte, legume congelate invelite intr-un prosop.

– un rol esential il are optimismul, pozitivitatea, increderea ca totul va fi bine.

Centura pentru muschii abdominali si cei ai spatelui EM39 2-in-1
Centura pentru muschii abdominali si cei ai spatelui EM39 2-in-1

In cazul in care, insa, nu au aparut niciun fel de ameliorari ale durerilor, in ciuda tutror incercarilor facute, trebuie, neaparat, consultat medicul specialist. La acesta va trebui sa apelati si daca durerea este mult prea puternica, impiedicandu-va sa va desfasurati activitatile zilnice sau daca, o data cu trecerea timpului ea se accentueaza in loc sa se amelioreze.

Ca in cazul oricaror boli, si in cazul durerilor lombare un rol important il joaca preventia. Pentru a nu ajunge la suferinta fizica, este indicat sa se faca exercitii si intinderi regulate, sa se evite sezutul pe scaun timp indelungat sau, in cazul in care acest lucru nu se poate, sa se asigure o pozitie corecta, cu spatele cat mai drept. Folosirea unei saltele cat mai potrivite poate asigura un somn odihnitor si ajuta la prevenirea durerilor de spate. O greutate in exces, supraponderalitatea este un factor favorizant al aparitiei durerilor lombare si, ca urmare, se recomanda pierderea in greutate atat prin efectuarea de exercitii fizice cat si prin adoptarea unei diete sanatoase si personalizate.

Pe de alta parte, primirea ajutorului specializat este absolut necesara in cazul in care durerile lombare sunt insotite si de alte simptome precum:

– dificultati la urinare

– lipsa de control a vezicii urinare

– dureri in piept

– amorteala ori furnicaturi in jurul organelor genitale si a feselor

– aparitia si persistenta febrei

– pierderea in greutate fara a fi tinut un regim, fara a gasi o explicatie a acestui fapt

– modificarea aspectului spatelui prin umflarea sau deformarea sa

– agravarea simptomatologiei in timpul noptii

– durerile lombare au aparut ca urmare  a unui accident rutier.

About the author