De îndată ce se termină, se întoarce din nou: menstruația. În medie, ciclul unei femei ajunge în faza de menstruație la fiecare 28 de zile. Poate că simptomele tale nu dispar niciodată cu adevărat, ci doar se înrăutățesc atunci când începe menstruația. Felul în care experimentezi menstruația depinde de echilibrul tău hormonal și de influențele externe. Deoarece organismul feminin este deosebit de sensibil la stres, la alimentație dezechilibrată și la lipsa de exerciții fizice, faza ciclului poate reacționa cu simptome intensificate. Iată câteva sfaturi, pentru a atenua haosul hormonal și simptomele tale.
Tipurile de simptome menstruale și cum să-ți ameliorezi disconfortul
Există patru tipuri tipice de simptome menstruale: tipul emoțional, tipul predispus la coșuri, tipul cu pofte și tipul cu dureri. Fiecare tip poate fi clar diferențiat de celelalte. Dar, pe cât de diferită este fiecare femeie, pe atât de diferite pot fi și fazele menstruale. De exemplu, dacă se schimbă echilibrul hormonal, simptomele se pot îmbunătăți sau puteți trece de la un tip la altul.
1. Tipul emoțional: un rollercoaster de emoții
Schimbările de dispoziție pot fi frecvente la începutul fazei de menstruație. Dar emoțiile pot fi deosebit de pronunțate și după ovulație. De la furie până la anxietate și stres. Tipul de regulă emoțional este mai schimbător decât oricare altul. De asemenea, poți experimenta oboseală, depresie, sensibilitate și iritabilitate față de ceilalți. Dacă simptomele tale sunt emoționale, te poți lupta și cu dureri de cap și tulburări de somn. De obicei, vei descoperi că preferi să petreci cât mai mult timp posibil în confortul patului tău. Poate fi greu să găsești motivația pentru exerciții fizice, activități și chiar socializare. Balonarea și durerile abdominale pot juca, de asemenea, un rol în disconfortul tău.
Circumstanțele care de obicei nu te-ar supăra te pot face să te simți deosebit de emotivă înainte sau în timpul menstruației. Fiind un tip de regulă emoțional, este important să acorzi o atenție sporită stării tale de bine.
Ai grijă de bunăstarea ta:
Puțină odihnă și relaxare sunt importante. Atunci când timpul permite, un pui de somn sau o plimbare îți poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți stările de spirit scăzute. Yoga și sportul sunt ideale pentru eliberarea de stres. De asemenea, poți adăuga condimente, cum ar fi turmericul, în mesele tale. Planta de ghimbir este considerată o plantă vindecătoare în India. Aceasta favorizează concentrarea, îmbunătățește starea de spirit și are un efect pozitiv asupra tulburărilor digestive (a se vedea Rossbach, 2019, pp. 59-60).
Turmericul este disponibil sub formă de pulbere și rădăcină. Acest condiment este popular în bucătăria asiatică. Conferă alimentelor o culoare galbenă și are o aromă ușor ascuțită. Turmericul poate fi folosit în smoothie-uri, în mâncăruri calde și poate fi băut în ceai.
2. Tipul predispus la coșuri: pierderea acelui ten radiant
Imperfecțiunile de pe față, piept și spate nu sunt neobișnuite înainte de menstruație. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen, în timp ce testosteronul, hormonul masculin, rămâne constant. Ca urmare, producția de sebum este redusă și porii se înfundă. Coșurile și punctele negre apar mai mult decât de obicei. În timpul menstruației, pielea dumneavoastră poate părea ternă și uscată. Îi lipsește hidratarea din cauza producției scăzute de sebum. După a cincea zi de menstruație, veți începe să beneficiați de revenirea nivelului de estrogen și de o piele mai curată.
Cafeaua și alcoolul favorizează, de asemenea, impuritățile din piele. În schimb, apa, ceaiul neîndulcit și ceaiurile din plante precum feniculul, păpădia și urzica sunt deosebit de bune pentru piele.
Pentru un ten radiant:
Înainte și în timpul menstruației, pielea ta are nevoie de mai multă atenție. Cu o curățare dimineața și seara, poți menține o piele mai clară și mai hidratată. Cu o perie facială Beurer, poți beneficia de o curățare mai profundă. O perie de curățare te poate ajuta să îți îmbunătățești tenul și îți lasă pielea radiantă. Răsfață-ți pielea cu cantități generoase de cremă hidratantă bogată în ingrediente precum acidul hialuronic. Ajustarea dietei tale poate combate, de asemenea, impuritățile pielii. Evită produsele de origine animală și încorporează mai multe alimente din cereale integrale, uleiuri vegetale, nuci și semințe, precum și fructe și legume.
3. Tipul cu pofte: poftește la dulciuri și mâncăruri copioase
Ai poftă de mai multe dulciuri și mâncăruri consistente cu câteva zile înainte de menstruație? Acest lucru se datorează fluctuațiilor hormonale, inclusiv creșterii hormonului de stres, cortizolul, și scăderii hormonului fericirii, serotonina. Dacă suferi de pofte, este posibil să te lupți și cu creșterea în greutate. Balonarea poate fi, de asemenea, o provocare.
Răsfață-te cu alimente sănătoase:
Atunci când simptomul tău este pofta de mâncare, tentația poate fi prea mare pentru a fi evitată. Dar te poți pregăti pentru această fază a menstruației. Răsfață-te cu alimente sănătoase. Nucile, fructele și legumele îți oferă o mulțime de vitamine și constituie o gustare excelentă. Dacă ți se face di nou foame, te poți răsfăța și cu câteva bucăți de ciocolată. Pe lângă antioxidanții protectori, ciocolata conține și zahăr, care îți oferă un plus de energie.
4. Tipul cu dureri: De la sindromul premenstrual la endometrioză
Durerea este, de obicei, cea mai puternică în timpul menstruației. Dar chiar și după ovulație, sindromul premenstrual (PMS) îți poate fura din energie. Încordarea abdomenului, crampele și tensiunea din piept, precum și durerile de spate și durerile de cap sunt simptome tipice. Dacă apar sângerări, crampele pot crește în intensitate și pot provoca balonare.
Potrivit unui sondaj realizat în 2020 în timpul evenimentului “Strawberry Week”, durerile abdominale au fost raportate ca fiind cel mai frecvent disconfort, alături de schimbările de dispoziție și problemele de piele. (Erdbeerwoche, 2020)
Fă aceste mici schimbări și îmbunătățeșteți-vă starea de bine:
Produsele de origine animală trebuie evitate chiar și înainte de menstruație. Acestea conțin acid arahidonic, care favorizează producția de prostaglandină și inflamația în organism. Aceste niveluri mai ridicate de prostaglandină vor crește apoi intensitatea durerii. Alimentele proaspete, fructele și legumele și grăsimile sănătoase ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual și chiar funcționează eficient ca analgezice naturale.
Pe lângă alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate, padurile pentru ameliorarea durerilor menstruale Beurer EM 50 și Beurer EM 55 oferă o combinație de căldură confortabilă și TENS care ameliorează durerea. Stimularea electrică transcutanată a nervilor suprimă transmiterea semnalelor de durere către fibrele nervilor. În timp ce căldura liniștitoare relaxează mușchii. Poți chiar să folosești ambele terapii separat, în funcție de nevoile tale.
Acest ajutor aproape invizibil se adaptează perfect la forma corpului tău. Acest lucru înseamnă că poți purta pad-ul TENS în mod discret sub haine, chiar și atunci când ieși în oraș. Cu 15 niveluri, poți ajusta intensitatea TENS până când găsești ameliorarea de care ai nevoie.
Surse:
– Rossbach G. 2019 Glücksorgan Gehirn. Selbstbestimmung beginnt im Kopf. „Gehirndoping-Food” und gut geölte graue Zellen!. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg.
– Erbeerwoche GmbH (ed.) (2020). Erdberry Week Menstrual Survey 2020. https://erdbeerwoche.com/erdbeerwoche-menstruations-umfrage/(13.12.2022).