Ce este, de fapt, sughitul?

De cate ori nu ni s-a intamplat ca, din senin, „sa ne apuce sughitul”, care poate trece tot asa, „din senin” si repede sau poate dura ceva timp pana ne linistim. Nu rareori trebuie sa intervenim pentru a scapa de disconfortul produs de sughit, apeland la metode clasice: fie bem un pahar de apa, fie incercam sa ne tinem respiratia. Va amintiti jocurile din copilarie, in care, de ex. atunci cand sughitai trebuia sa tot rostesti numele persoanelor cunoscute iar cand te opreai din sughit, inseamna ca persoana respectiva se gandea la tine? Ce povesti amuzante mai stii despre sughit?

In cazul in care, insa, dureaza mai mult, chiar si cateva ore, trebuie neaparat sa consultam un medic.

Dar ce este, de fapt, sughitul si in ce situatii apare? 

Sughitul apare ca o reactie la contractia involuntara si convulsiva a diafragmei, contractie acompaniata de un sunet scurt, repetat si suparator. Cel mai frecvent, sughitul apare atunci cand stomacul este iritat si este, in principiu, o modalitate de aparare a organismului impotriva unui factor disturbant si daunator. Un astfel de factor il poate constitui, de exemplu, un stomac plin fie din cauza ingurgitarii prea rapide a unor alimente, fie ca urmare a consumului unei cantitati prea mari de alcool sau din cauza ca, in timpul mancatului, s-a inghitit prea mult aer. Fumatul este si el un factor nociv care poate genera aparitia sughitului si, de asemenea, schimbarea prea brusca a temperaturii stomacului prin consumul unei bauturi prea fierbinti sau, din contra, prea reci. Trebuie luate in considerare, ca elemente ce pot declansa sughitul, si gazele din stomac care exercita presiune asupra diafragmei dar si unele stari psihice. Este adevarat ca, mai rar, dar problemele psihice pot produce sughit mai ales stresul dar, in acest caz, indata ce se reuseste inducerea somnului, sughitul dispare.

Ca durata, sughitul trece, de regula, in cateva minute. In cazul in care acesta depaseste, ca durata, 48 de ore, poarta numele de sughit presistent iar daca ne confruntam cu un sughit ce nu ne da pace mai mult de o luna, avem de-a face cu asa-numitul sughit refractar. In aceasta din urma situatie, sughitul poate atrage dupa sine insomnii, piergere in greutate, epuizare. Atat cand e vorba de sughit persistent cat si in cazul celui refractar, este absolut necesar sa ne adresam unui medic pentru ca ele pot fi un semnal serios al existentei unor probleme grave de sanatate, printre acestea numarandu-se: probleme ale sistemului nervos central, diferite infectii, AVC, cancer sau alte leziuni. De asemenea, disfunctii la nivel renal sau alte probleme metabolice (ale proceselor chimice din corpul nostru) pot fi generatoare de sughit, fie el persistent sau refractar. Tratamentul sughitului persistent sau a celui refractar trebuie sa aiba in vedere, in primul rand, cauzele care au dus la aparitia lui. Nu rareori s-au folosit, ca alternative, acupunctura sau hipnoza ori, chiar, combinarea mai multor tratamente pana ce s-a obtinut rezultatul dorit, adica, vindecarea.

Ce facem cand apare sughitul?

De regula, trece de la sine in cateva minute, fara vreun tratament specific si nici nu merita sa ii acordam atentie. Daca, insa, e prea suparator si ne e greu sa il suportam, putem opri contractiile de la nivelul diafragmei luand masuri pentru a mari nivelul de dioxid de carbon din sange apeland la remedii precum: tinerea respiratiei pana numaram pana la 10, consumul unui pahar cu apa rece sau mancatul unei lingurite de zahar sau de miere. Daca, insa, in ciuda tuturor eforturilor noastre, sughitul nu cedeaza si devine tot mai suparator fiind insotit si de dureri abdominale, febra, stari de voma, dificultate in a respira si, chiar, tuse cu sange, opinia unui medic specialist este obligatorie.

About the author