calitatea aerului

Calitatea aerului din locuinta noastra

In asigurarea confortului locuintei noastre trebuie sa tinem seama si de calitatea aerului iar, in cadrul acesteia, unul dintre parametri cei mai importanti este umiditatea. Se stie ca sanatatea poate sa fie afectata de gradul de umiditate din casa, mai ales, in perioada cu temperaturi extreme, cand in aer cantitatea de vapori de apa eliberata este foarte mica sau, dimpotriva, vaporii pot fi prea multi si, atunci, acest lucru ne face sa resimtim temperaturile ca fiind mai mari decat in realitate. Din naceasta cauza, vara nu conteaza atat temperatura de afara cat indicele de confort termic prin care ni se spune daca e o zi „uscata” sau una cu zapuseala.

Gradul de umiditate din locuinta este un adevarat indice al sanatatii noastre. Astfel, aerul prea uscat poate genera probleme mult mai grave decat un aer umed, mai ales iarna, cand sistemul imunitar este mai slabit. Dat fiind ca ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in spatii inchise (acasa sau la locul de munca), asigurarea unei umiditati optime este absolut necesara pentru a mentine sanatatea noastra in parametri optimi dar si pentru ca locuinta, la randul ei, sa nu aiba de suferit din cauza aerului, fie el prea uscat sau prea umed.

umidificator
Umidificator de aer Beurer LB50

De cele mai multe ori, noi nu ne dam seama daca aerul din incaperi este prea umed sau prea uscat. De aceea avem nevoie de un higrometru care masoara nivelul umiditatii in procente si il putem achizitiona fie separat fie cu un termometru sau un umidificator care il au incorporat.

higrometruCu ajutorul acestuia putem determina gradul de umiditate din locuinta noastra. Astfel, cand procentul de umiditate scade sub 25%, simtim acest lucru prin disconfort la nivelul pielii si prin senzatia de uscaciune a mucoasei nazale iar un aer foarte uscat poate fi cauza aparitiei electricitatii statice care influenteaza buna functionare a aparatelor electrice si electrocasnice.

Nivelul optim de umiditate a mediului in care traim ar trebui sa se situeze undeva intre 45-55 %, depinzand si de anotimp. Iarna, de pilda, aerul rece nu contine vapori de apa si, ca urmare, cu cat este mai frig afara, cu atat nivelul de umiditate din locuinta noastra scade. Prin incalzirea locuintei nu facem decat sa distrugem si vaporii inca existenti si sa uscam aerul si mai tare. De aceea, pentru a contracara efectele aerului rece, este indicat sa mentinem in casa noastra un grad mai ridicat de umiditate. Exista, insa, riscul ca, avand o umiditate prea ridicata, sa cream conditii favorabile formarii condensului pe ferestre si, chiar, aparitiei mucegaiului. mentinerea unei umiditati sub 50% ne asigura posibilitatea de a preveni dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului iar, daca te afli intr-o zona friguroasa, un procent intre 30-40 % va elimina si condensul de pe ferestre.

Purificator si umidificator
Purificator si umidificator Beurer LR330

Mentinerea unui nivel optim al umiditatii in locuinta pe timpul iernii, va proteja intreaga familie de disconfort sau probleme de sanatate iar organismul nostru va fi capabil sa infrunte temperaturile scazute, specifice acestui anotimp. Persoanele care au avut afectiuni respiratorii sau au suferit de alergii resimt mult mai pregnant efectele aerului uscat  care le poate agrava si mai mult problemele de sanatate. Deci, gradul de umiditate al locuintei trebuie sa devina o prioritate.

Vara, pentru o temperatura de interior de max. 26*C, nivelul umiditatii trebuie mentinut la 60%. Daca e foarte cald, umiditatea ridicata poate genera un aer sufocant.

Prin urmare, avand in vedere parametrii intre care se gaseste nivelul de umiditate din locuinta noastra, putem interveni ajutand in cresterea sau reducerea acesteia. Apeland la un umidificator sau la un dezumidificator se rezolva foarte usor problema iar sanatatea noastra ne va multumi!

About the author