Drenajul limfatic

Sistemul limfatic este format dintr-o retea de glande, vase si ganglioni limfatici al caror rol este acela de a elimina toxinele acumulate in corpul nostru. Urmare a stilului de viata, a stresului si a modului de alimentatie, sistemul limfatic se supraincaraca, situatie in care un drenaj limfatic este de ajutor.

Sangele, incarcat cu oxigen si nutrienti, ajunga le nivelul celulelor prin intermediul sistemului circulator iar sistemul limfatic preia reziduurile, toxinele si toate celelalte elemente nocive pentru a le filtra. Data fiind importanta acestor sisteme pentru sanatatea noastra, orice dereglare a lor trebuie tratata cu seriozitate deoarece pot aparea urmari serioase. Astfel, la nivelul sistemului limfatic, problemele aparute duc la slabirea sistemului imunitar, umflarea tesuturilor din cauza retentiei de lichide iar, la nivelul pielii, pot aparea modificari precum accentuarea celulitei sau aparitia vaselor sparte. Cercetarile din ultima perioada au scos in evidenta faptul ca sistemul limfatic joaca un rol crucial in protejarea organismului impotriva cancerului.

Factorii care determina dereglarea sistemului limfatic sunt: afectiunile cardiace sau pulmonare, starile de stres intense, statul indelungat pe scaun, postura deficitara. In aceasta situatie, interventia cu ajutorul masajului este extrem de benefica, avand efecte atat asupra sistemului circulator cat si a celui limfatic.

set pentru detensionarea picioarelor
Set pentru detensionarea picioarelor

Drenajul limfatic este o tehnica de masaj prin care se aplica o presiune foarte usoara asupra ganglionilor limfatici precum si asupra acelor puncte cheie din organism in care se depoziteaza toxine care, ulterior, urmeaza sa fie drenate de sistemul limfatic. Ganglionii limfatici se gasesc in zona gatului, a sanilor, abdomenului, in regiunea inghinala si a genunchilor. Drenajul consta in exercitarea unor miscari de presiune usoara la nivelul pielii care au rolul de a stimula canalul limfatic sa transporte cu mai multa usurinta limfa. Ca urmare, drenajul va face ca, in acelasi timp cu toxinele acumulate in adipocitele din tesutul afectat de celulita, sa se elimine si o parte din apa iar acest lucru va duce la o tonifiere a pielii si, fireste, ameliorarea aspectului de coaja de portocala a acesteia.

Asigurand o curatare generala a organismului, drenajul limfatic este recomandat in cadrul regimurilor de detoxifiere si slabire deoarece aduce dupa sine micsorarea circumferintei, combate retentia de apa, elimina senzatia de picioare grele, ajuta la o oxigenare mai buna a tesuturilor, elimina balonarea, imbunatateste problemele de la nivelul sistemului circulator si, in acelasi timp, relaxeaza, imbunatateste calitatea somnului si creste gradul de imunitate iar aspectul pielii este mult infrumusetat.

Drenajul limfatic se executa de specialisti fie prin masaj clasic, fie prin presopunctura sau reflexoterapie si dureaza intre 45-50 minute, fiind recomandat a se face 3-4 sedinte pe saptamana. De asemenea, el poate fi facut si cu ajutorul unor aparate speciale care actioneaza prin radiofrecventa. Apanajul acestora este faptul ca aduc o serie de beneficii pielii dat fiind ca, pe langa drenaj, stimuleaza productia de colagen si elastina, amelioreaza durerile articulare atenuand inflamatiile, redau elasticitate pielii, cicatrizarea acesteia este accelerata, este prevenita deshidratarea tesuturilor, ridurile sunt mult atenuate, se intareste scheletul osos, creste rezistenta tendoanelor, etc.

Drenajul limfatic nu este recomandat persoanelor care au boli ale sistemului circulator sau boli venoase acute (tromboza), hipertiroidie, epilepsie, care au implanturi in corp sau femeilor gravide.

Pentru o mai mare eficienta a masajului limfatic este indicat sa se foloseasca uleiuri din plante cu efect de stimulare limfatica. Astfel, uleiurile esentiale de rozmarin, grepfrut, pin, brad, geranium sunt extrem de benefice. Acestea nu trebuie aplicate pe piele nediluate ci incorporate intr-o baza de ulei vegetal (de masline, argan, cocos, avocado…). De asemenea, se pot bea si ceaiuri cu efect detoxifiant cum ar fi ceaiul de papadie, de pedicuta (care are un puternic  efect asupra nodulilor limfatici inflamati, tratandu-i), de gentiana care actioneaza ca antiinflamator stimuland detoxifierea sistemului limfatic si tonificand pielea. Este recomandat sa se consume 3 cani de ceai pe zi.

About the author