alimentatie sanatoasa

Alimentele de primavara si beneficiile lor asupra organismului

Perioada primaverii aduce cu sine nu doar bucuria razelor de soare, reinvierea naturii ci si reactii ale organismului nostru, adesea, neplacute. Ne simtim slabiti, acuzam stari de oboseala generala, moleseala, incapacitate de concentrare. Aceste manifestari sunt datorate, dupa cum afirma medicii nutritionisti, lipsei vitaminelor si a mineralelor din corpul nostru la care contribuie si stilul de viata, nu mereu ordonat, neglijarea exercitiilor fizice si a alimentatiei ordonate. Toate acestea contribuie la accentuarea starii de moleseala.

Conform afirmatiilor specialistilor in nutritie, alimentele de primavara au menirea de a reface rezerva de antioxidanti a organismului nostru si de a intari sistemul imunitar. Aceasta este ratiunea pentru care medicii recomanda includerea in alimentatia zilnica a, cel putin, unul dintre alimentele specifice acestui anotimp. Astfel, putem preintampina instalarea asteniei si, chiar, a depresiei. In plus, verdeturile de primavara au capacitatea de a fortifica organismul, contribuind la eliminarea toxinelor acumulate pe parcursul iernii si, mai ales, la reducerea nivelului de colesterol. Persoanele care isi doresc sa scada in greutate gasesc in aceste alimente un adevarat aliat, dat fiind ca accelereaza procesul de ardere a grasimilor, fara a avea vreo influenta asupra sanatatii.

Iata care sunt beneficiile consumului catorva alimente specifice primaverii:

Spanacul, de pilda, datorita continutului de luteina, protejeaza vederea iar persoanele care il consuma in mod regulat, prezinta un risc scazutr de cataracta, aceasta substanta protejand proteinele cristalului. Pe de alta parte, continutul relativ ridicat de fie, acid folic si calciu este benefic organismului nostru iar combinarea fierului cu acidul oxalic accelereaza tranzitul intestinal lent, contribuind la normalizarea acestuia.

alimentatie sanatoasa

Ridichea, supranumita si „regina antioxidantilor”, trebuie sa fie vedeta acestui anotimp fiind unul dintre cei mai puternici aliati in lupta impotriva cancerului. Ea se recomanda si in curele de slabire, avand un continut caloric foarte scazut si un procent ridicat de apa, ceea ce constituie un atuu in plus pentru persoanele care tin regim. De asemenea, persoanele cu ten sensibil este indicat sa includa in alimentatie cat mai multe ridichi deoarece au un continut ridicat de vitamina C, zinc, fosfor si o parte dintre vitaminele B, minerale cu efect benefic asupra tenului.

Salata verde, prin continutul ridicat de latex alb prezent in tije, are efect sedativ. Pe de alta parte, salata este deosebit de bogata in vitamina C si beta-caroten, avand o contributie remarcabila in problemele digestive, ameliorandu-le, este si diuretica iar, prin continutul ridicat de fibre si antioxidanti ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de colon. Beneficiile consumului de salata rezida si din faptul ca, aceasta, este saraca in calorii si contine o serie de minerale si vitamine benefice organismului nostru.

Urzicile isi aduc un aport considerabil in detoxifierea organismului avand un continut bogat de aminoacizi, vitamina A, B2, C, K, clorofila, saruri minerale precum calciu, magneziu, fier, siliciu, acid folic, substante proteice. De altfel, urzicile sunt considerate „depozitul de vitamine” al primaverii.

Beneficiile alimentelor primaverii constau in faptul ca, dupa iarna care frustreaza organismul de vitamine naturale, acestea au menirea de a vitaminiza si remineraliza organismul nostru, eliminand starea de anemie, curatand sangele iar, in cazul persoanelor care sufera de bronsite si astm (afectiuni atat de des intalnite in aceasta perioada), ameliorandu-le starile. Sa nu uitam de efectul lor antioxidant si detoxifiant.

About the author