lampi terapeutice

Terapia cu lumina, sau fototerapia, la ce este benefica?

Terapia cu lumina naturala sau infrarosie

Fototerapia reprezinta expunerea la o lumina mai puternica decat cea a becului. Acest proces incepe sa capete tot mai multa incredere si sa fie tot mai utilizata in stari de depresie sau tristete, in afectiuni ale pielii, precum eczemele sau psoriazis. O alta afectiune in care se recomanda fototerapia sau helioterapia este vitiligo.

Lumina este principala resursa pentru starea de bine, de buna-dispozitie, pentru inlaturarea oboselii. Lipsa ei induce melancolie, tristete, depresie. Prin fototerapie se blocheaza melatoninca si creste nivelul de serotonina.

Prima expunere, din cadrul terapiei, trebuie sa fie scurta, de cateva secunde. Urmatoarele vor fi progresive, in functie de natura afectiunii. Lumina trebuie sa aiba o intensitate de 2500 – 10.000 lucsi, lumina alba cu spectru larg.

Fototerapia nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, celor care folosesc medicamente imunosupresive, celor care au suferit în trecut de cancer de piele, în special melanom, persoanelor cu probleme oculare, diabeticilor, sau celor care se afla sub tratament epileptic.

lampi terapeutice

 

Aparatura folosita in fototerapie (terapia cu lumina care imita lumina naturala) utilizeaza raze ultraviolete B cu lungime de unda ingusta, ceea ce  permite tratamentul indelungat in conditii de siguranta.

Terapia cu lumina infrarosie  – este dovedit faptul ca lumina infrarosie regenereaza colagenul, care se degradeaza in timp. Terapia cu lumina infrarosie este recomandata in corectare aridurilor, a petelor, acneei, cicatricilor, etc.

lampa terapeutica cu infrarosu

Terapia cu lumina este recomandata si eficienta in tratarea acneei. Cu toate ca nu exista un tratament vindecator pentru acnee, in urma folosirii terapiei cu lumina, s-au inregistrat rezultate multumitoare. Se poate observa ca tenul capata un alt aspect vara, acneea si cosurile disparand. Pe acest principiu se recomanda tratarea afectiunilor acneice de la nivelul pielii, folosind lampile terapeutice care imita lumina naturala. In urma unui studiu efectuat in Londra, de Dr. Tony Chu, la spitalul Hammersmith, dintr-un esantion de 100 persoane, 70% au prezentat ameliori vizibile ale acneei, in urma terapiei cu lumina (albastra si rosie).

Recomandari de utilizare ale terapiei cu lumina: sindromul premenstrual, tulburari digestive, stres (zilnic, post-traumatic, etc.), dupa interventii chirurgicale, depresie, etc.

About the author