10 activitati pe care le poti face pentru a reduce stresul

10 activitati pe care le poti face pentru a reduce stresul

Cei mai multi dintre noi cunoastem deja efectele nocive ale stresului asupra organismului. Fie ca trecem printr-o perioada aglomerata, fie ca urmeaza un eveniment important sau pur si simplu avem multe griji, toate acestea pot cauza aparitia stresului si a anxietatii in vietile noastre.

Putem sa identificam cand suntem stresati sau suferim de anxietate prin cateva indicii: umerii sau muschii spatelui sunt incordati, probleme cu digestia, schimbari bruste de dispozitie, senzatie inexplicabila de frica, griji nejustificate, lipsa apetitului sau pofte puternice de anumite alimente, probleme de concentrare, iritabilitate, probleme cu somnul si multe altele.
Intrebarea este, ce putem sa facem pentru a reduce stresul si anxietatea impreuna cu efectele lor negative asupra vietii noastre?

Am pregatit o lista de 10 activitati recomandate de catre specialistii Institutului American de Stres. Alege din aceasta lista ce consideri ca ti se potriveste mai bine, in functie de ce simti la momentul respectiv: stresul s-a manifestat mai mult cu dureri fizice, cu muschi incordati, dureri de cap sau s-a manifestat mai mult prin schimbari de dispozitie, probleme de concentrare, iritabilitate.

1. Executa un scurt exercitiu fizic
Daca simti ca inima iti bate mai repede decat de obicei sau ca tremuri, ai putea sa incerci executarea unui exercitiu scurt, cum ar fi 10 flotari, 20 abdomene, alergare pe loc timp de 30 de secunde, sau 20 de sarituri cu genunchii la piept. Un astfel de exercitiu fizic, desi scurt, iti va regla bataile inimii si va activa cativa neurotransmitatori care includ serotonina si dopamina, astfel ajutand la instalarea unei bune dispozitii si va elimina simptomele stresului si ale anxietatii.

2. Ocupa-ti mainile
Concentreaza-te pentru cateva minute asupra unei activitati care necesita lucrul cu mainile: sorteaza reviste sau carti, impatura haine, gateste ceva bun, construieste ceva din lego.

3. Masaj
Incearca sa masezi muschii pe care ii simti incordati. Foloseste mainile si degetele pentru a pune presiune localizata acolo unde simti incordare sau foloseste un aparat cu vibromasaj sau un aparat cu bile care simuleaza masajul shiatsu. Poti sa vezi gama noastra larga de aparate de masaj de la Beurer aici: https://www.beurer.ro/aparate+de+masaj-6/

aparat-masaj-shiatsu
4. Rezolva o problema
Daca stresul este mai mult mental decat fizic, incearca sa te concentrezi pe un joc de cuvinte cum ar fi rebus sau pe un joc de imagini cum ar fi un puzzle.

5. Danseaza ca si cum nimic nu ar conta
Pune piesa ta favorita si destinde-te, relaxeaza-ti muschii si danseaza. Asta iti va antrena atat mintea cat si corpul si iti va oferii o stare de bine.

6. Fa o baie sau un dus
Atunci cand iti schimbi temperatura corpului, fie printr-o baie, fie printr-un dus fierbinte sau rece, este ca si cum ai restarta un computer care are prea multe ferestre deschise si proceseaza totul mai greu. Prin acest „restart” ajuti la deblocarea simturilor si la relaxarea muschilor.

7. Mestereste ceva
Creeaza lucruri inedite folosindu-te de pasiunea ta: croseteaza, coase, lipeste, decupeaza, impleteste, fotografiaza, etc. Astfel iti vei distrage atentia de la lucrurile si gandurile care te stresau inainte si te vei relaxa facand o activitate care te pasioneaza.

8. Coloreaza sau picteaza
Nu trebuie sa ai talent la desen sau pictura ca sa te poti bucura de efectele relaxante ale unei activitati creative cum ar fi coloratul. Incearca sa nu te concentrezi pe rezultatul final, este mai benefic sa te concentrezi pe tot procesul in sine. Foloseste ce iti face mai mare placere: creioane colorate, carioci sau pensula cu acuarele si coloreaza niste planse gata conturate. A lucra cu formele si culorile este o activitate relaxanta pentru creier si stimulenta pentru imaginatie. Iti propunem sa incerci kit-urile de colorat sau de pictat de la Botanica Atelier: https://www.botanica-atelier.com/

kit-de-colorat
9. Fa curatenie sau ordine
Activitatea de curatenie sau ordine acasa sau la birou te ajuta sa te destinzi atat fizic cat si psihic, ceea ce inseamna ca stresul se reduce si starea de spirit se schimba.

10. Pierde-te intr-o poveste
Incearca sa citesti o carte, o scurta poveste, vizioneaza un film sau asculta un audio-book. Acest lucru te ajuta sa uiti de problemele care ti-au cauzat stresul, chiar daca pentru scurt timp, ceea ce te ajuta sa te relaxezi si sa revii cu forte proaspete.

Acestea sunt doar cateva sugestii de activitati care pot sa reduca stresul si anxietatea. Totul depinde doar de tine pentru a alege o activitate de a petrece timpul liber intr-un mod relaxant. Theodore Roosevelt spunea “Fa ceea ce poti, cu ceea ce ai, acolo unde esti.”

Sursa: https://www.stress.org/15-stress-reducing-activities-you-can-do-at-home-according-to-experts

About the author