Tratament impotriva tantarilor BR60

Pericolele muscaturilor de insecte

Pericolele muscaturilor de insecte

Pe durata verii, ne confruntăm cu înțepături nedorite de țânțari, tăuni sau chiar viespi la înot, la petrecerile cu preparate la grătar și atunci când facem sport în aer liber.

Înțepăturile și mușcăturile acestor insecte pot cauza dureri și mâncărimi. De aceea, profitați acum de remediul pentru înțepături de insecte BR 60 de la Beurer, care ameliorează simptomele și accelerează procesul de vindecare.

Desi unele intepaturi/muscaturi sunt benigne, este bine sa stii la ce sa te astepti in privinta reactiilor si ce masuri sa iei in cazul in care apar complicatii.

Tantarii

Dupa muscatura de tantar, vei observa o umflatura la locul respectiv – totodata, te poti confrunta cu mai multe muscaturi in aceeasi zona. Umflatura este moale la inceput, insa imediat se intareste si se inroseste.

Daca ai un sistem imunitar slabit, poti resimti o reactii mai severe, precum urticaria, o zona extinsa rosie si umflata sau noduli limfatici inflamati. In cazuri foarte rare, reactia alergica poate provoca dureri in corp, cefalee si febra. In general, copiii sufera o reactie mai puternica decat adultii, insa, in majoritatea cazurilor cel mai iritant simptom este mancarimea (pruritul), care dispare in cateva zile.

Pentru a trata muscaturile de tantari, spala-le cu sapun si apa calda. Poti folosi, de asemenea, analgezice, antihistaminice sau medicatie topica pentru controlul durerii si prurit. Si gheata aplicata pe zona afectata se dovedeste ca amelioreaza mancarimea.

Tantarii sunt purtatori de agenti patogeni (virusuri, bacterii si paraziti), putand provoca boli severe sau care ameninta viata. Prin urmare, in cazul in care calatoresti in strainatate in zone cu risc, asigura-te ca ai efectuat vaccinarile necesare.

Tantarii nu transmit insa HIV sau hepatita.

Nu poti preveni muscaturile de tantari, insa poti reduce posibilitatea ca acestia sa fie prin preajma daca eviti spatiile exterioare unde sunt multi tantari (zonele umede, precum delta, in preajma lacurilor sau parcurile cu multa vegetatie). Cand te afli afara, in zone cu verdeata, poarta pantaloni lungi si foloseste un spray repelent contra tantarilor. Si femeile insarcinate, si copiii (cu varsta peste 2 luni) trebuie sa foloseasca un produs repelent, ne sfatuiesc specialistii de la Centrul Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Albinele

Intepatura de albina poate produce reactii diferite, de la durere temporara si disconfort la reactive alergica severa. In cele mai multe cazuri, poti resimti o durere ascutita la locul intepaturii, inrosirea si umflarea zonei – acestea se amelioreaza in cateva ore. Reactiile moderate includ inrosire extrema si umflatura la locul intepaturii care se mareste in dimensiuni in urmatoarele 2 zile, dar care, insa, trec dupa 5-10 zile.

Reactia alergica severa (anafilaxia) – prezenta la un procentaj redus de persoane – este amenintatoare de viata si impune interventie medicala imediata. Semnele si simptomele pot fi: reactii cutanate, precum urticaria, mancarimea, pielea palida, precum si dificultati in respiratie, puls rapid, greata, varsaturi sau diaree, ameteala sau lesin, pierderea cunostintei.

Persoanele predispuse la reactii alergice severe au un risc de 25-65% de a suferi un soc anafilactic la urmatoarea intepatura. Cere sfatul medicului curant sau al medicului alergolog in legatura cu masurile de preventie cum este imunoterapia (injectii alergice) prentru a evita o reactie similara la o noua intepatura.

Viespile

Intepatura de viespe este frecventa, mai ales pe perioada verii, cand petrecem mult timp in aer liber. Aceste intepaturi pot crea disconfort, insa in majoritatea cazurilor recuperarea este rapida si fara complicatii. Viespile, la fel ca albinele, au un sistem de aparare – acul, care contine o substanta otravitoare transmisa catre om prin intepatura.

Simptomele minore initiale pot fi: durere ascutita sau senzatie de arsura, inrosire, inflamatie si prurit – acestea dispar, de obicei, in cateva ore. Reactiile moderate pot include inrosirea extrema si umflarea zonei care cresc in intensitate timp de 2-3 zile de la intepatura. Pot aparea, de asemenea, greata si varsaturile, insa aceste reactii moderate trec de la sine in aproximativ 1 saptamana.

Poti trata aceste reactii usoare sau moderate la domiciliu: spala zona cu apa si sapun pentru a inlatura cat mai mult din venin, aplica comprese cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea, bandajeaza locul. Lotiunile cu calamina calmeaza iritatia, la fel si tratamentul cu antihistaminice.

Reactia alergica severa la intepatura de viespe este denumita anafilaxie – aceasta se produce cand organismul intra in stare de soc ca urmare a veninului viespei. Acestea pot fi: umflarea fetei, buzelor, gatului; urticarie sau mancarime in zone care nu au fost intepate, dificultati de vorbire, ameteala, scaderea brusca a tensiunii arteriale, crampe stomacale, diaree, greata sau varsaturi. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala!

Daca ai un istoric de anafilaxie, poarta cu tine un kit special care contine injectii cu epinefrina, pe care ti le poti administra dupa intepatura de viespe. Epinefrina echilibreaza tensiunea arteriala si contribuie la normalizarea respiratiei.

Nu in ultimul rand, ia in considerare vaccinarea antitetanos la cateva zile de la intepatura, mai ales daca nu ai efectuat-o in ultimii 10 ani.

Intepaturile de capuse

Majoritatea intepaturilor de capusa nu transmit microbi daunatori, insa exista, totusi, o serie de boli provocate de acestea – babesioza si boala Lyme (Expertii CDC sustin ca in majoritatea cazurilor, capusa trebuie sa fie atasata de o persoana sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite bolile), precum si o serie de simptome care apar la cateva zile sau saptamani de la muscatura – simptomele sunt in functie de microbul specific transmis.

La locul respectiv pot sa apara pruritul, senzatia de arsura, inrosirea si rareori durere la nivelul incheieturilor. In cazuri rare, anumite persoane mai sensibile se pot conrunta cu dificultati de respiratie, amortirea membrelor sau rigiditatea gatului. In cazurile usoare, poate fi aplicat local un unguent cu antibiotic, iar in scop preventiv trebuie folositi repelenti DEET, care sunt foarte eficienti impotriva capuselor.

De asmenea, se recomanda purtarea pantalonilor lungi si a bluzelor cu maneci, pentru a reduce riscul. Cea mai buna metoda de a extrage capusa este de o prinde cu ajutorul unei de cap si nu de corp, pentru a reduce riscul ca aceasta sa elimine multe bacterii in organism.

Exista insa si cazuri severe cand muscatura de capusa poate declansa simptome similare gripei: febra, dificultati in respiratie, slabiiune, varsaturi, umflarea locului intepaturii sau a nodulilor limfatici, cefalee, confuzie, palpitatii. In acest caz, persoana trebuie sa fie ingrijita imediat de personal medical calificat.

Bolile pe care muscaturile insectelor le pot transmite

Afectiunile cauzate de tantari se transmit prin intermediul sangelui; in timpul muscaturii ei se pot hrani cu sange de la persoane bolnave si apoi transmit microbul mai departe.

Tantarii se pot deplasa pe distante de cateva zeci de kilometri, ceea ce le permite sa propage bolile. Cea mai periculoasa este intepatura femelelor, deoarece ele sunt cele care ingereaza sange, pentru ca au nevoie de proteine care sa hraneasca ouale.

Astfel, pot sa transmita usor virusurile de la o persoana bolnava la una sanatoasa, prin simpla intepatura.

Malaria

Potrivit statisticlor Centrului pentru Prevenire si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, in fiecare an peste un milion de persoane mor din cauza malariei.

Se transmite prin muscatura tantarului, prima data virusul ajungand in ficat, apoi dupa circa 10-18 zile trece in sange, iar persoana afectata incepe sa aiba simptome precum febra, transpiratii reci, frisoane, dureri de cap, dureri de articulatii, asemanatoare racelii si gripei.

Diagnosticul este pus in urma unei consultatii la medicul epidemiolog.

Virusul Zika

Zika se transmite prin intepaturi ale tantarilor Aedes aegypti si Aedes albopictus.

In peste 70% din cazuri infectia trece neobservata, dar atunci cand se manifesta, persoana bolnava are febra, cefalee, eruptii pe piele, durere in spatele ochilor.

Boala poate insa duce la complicaii grave: neurologice si malformatii ale fetusilor, in cazul gravidelor.

Cum nu exista vaccin si nici tratament pentru aceasta infectie, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatiii avertizeaza persoanele care calatoresc in tarile afectate din America de Sud sa ia masuri de protectie contra intepaturilor.

Femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu calatoreasca in zonele de risc.

Febra galbena

Este transmisa de tantarii Aedes aegypti, iar virusul are o perioada de incubatie de trei-sase zile, dupa care apar simptomele.

Se manifesta prin febra mare, dureri de cap, ameteli, varsaturi, greata, crampe abdominale.

Vaccinul este cea mai buna metoda de protectie deoarece nu exista tratament contra acestei infectii.

Virusul West Nile

Tantarii pot transmite virusul West Nile. Semnele infectarii apar dupa o perioada de 3-14 zile, fiind manifestate prin dureri de cap puternice, varsaturi, greata, febra, frisoane, convulsii.

Acest virus poate sa declanseze meningita si encefalita.

Doar o persoana din 150 vor manifesta simptome severe in cazul in care contracteaza virusul, spun statisticile. La 80% din cei care au infectia nu apar simptome.

Febra Dengue

Aproape 100 de milioane de persoane sunt infectate, an de an, cu virusul care cauzeaza febra Dengue, transmis de tantarii Aedes. Pacientii au simptome precum febra puternica, dureri de cap, pete rosii pe piele, dureri lombare si dureri in spatele ochilor.

Infectia cu chikungunya

Piscaturile tantarilor din zonele tropicale pot cauza si infectia cu virusul chikungunya, care are o perioada de incubatie de 3-7 zile.

Virusul provoaca febra puternica, dureri articulare, ameteli, greata, stari de voma. In prezent, nu exista un vaccin care sa previna imbolnavirea.

Pentru tratarea muscaturilor de tantari si a umflaturilor/mancarimilor asociate cu acestea, Beurer propune folosirea unei metode simple si naturale, fara utilizare chimicalelor sau a medicamentelor.

Remediul pentru înțepături de insecte BR 60 a fost dezvoltat pentru tratarea acestora fără aditivi chimici. Un produs absolut necesar pentru copii și adulți, atât acasă, cât și în călătorii; poate fi folosit și de femei însărcinate.

Mic dar eficient!

Mic, compact și cu design ergonomic pentru o manevrare ușoară, acest dispozitiv practic încape în orice buzunar sau geantă. Fie că este vorba despre poșetă, despre geanta de plajă, despre buzunarul jachetei sau coșului bicicletei. Este recomandat să aveți mereu la îndemână remediul pentru înțepături de insecte de la Beurer.

Referinte:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/muscaturile-de-insecte-care-sunt-periculoase-si-de-ce;https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/pericolele-intepaturilor-de-tantari-boli-pe-care-le-pot-transmite_15497

 

 

About the author