beurer

Cum se masoara corect tensiunea arteriala?

Cum se masoara corect tensiunea?
Valorile tensiunii arteriale pot varia de la o masuratoare la alta. De asemenea, ele sunt influentate de respiratie, de starea emotionala din momentul masuratorii, daca persoana in cauza a efectuat miscari fizice inainte sau nu, de somn/odihna, de pozitia corpului.

Tensiunea arteriala este reprezentata de 2 numere, unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica (presiunea din artere atunci cand inima pompeaza sange si se contracta), in timp ce cel de al doilea tensiunea diastolica (cand inima se relaxeaza si primeste sange).

Hipertensiunea arteriala se stabileste in urma mai multor masuratori, care indica mai mult de 140/90 mm Hg. De asemenea, este indicat ca masuratorile sa se faca la ambele brate.

“In general, cand tensiometrul arata valori intre 160/100 mm Hg si 179/109 mm Hg, se recomanda o noua masuratoare dupa doua saptamani, in timp ce tensiunile intre 140/90 mm Hg si 159/99 mm Hg trebuie repetate la patru saptamani“ recomanda medicii reginamaria.ro

Masurarea periodica a tensiunii ajuta la identificarea precoce a problemelor de sanatate

Cel mai important este sa alegi un tensiometru de calitate foarte buna, incat sa fii sigur ca rezultatele masurate sunt corecte si relevante.

Tensiometru de brat sau de incheietura?
Tensiometrele digitale pot fi de 2 tipuri:

  • tensiometre de brat
  • tensiometre de incheietura

Tensiometrele digitale sunt cele mai raspandite datorita utilizarii lor extrem de rapida si usoara. Un tensiometru digital de calitate poate oferi rezultate corecte si relevante, atat pentru dvs., cat si pentru medic. Si acesta, este unul dintre cele mai importante aspecte, dincolo de nivelul pretului. Un tensiometru care indica masuratori eronate va duce la un diagnostic gresit.

Tensiometrele de incheietura sunt recomandate masuratorilor informative si rapide.

Cum masurati tensiunea cu un tensiometru de incheietura?
– pozitionati mana stanga pe masa, cu palma in sus. Manseta tensiometrului trebuie sa fie la cca. 2 cm de incheietura palmii. Inchiderea mansetei trebuie sa fie pozitionata in sus.
– dupa fixarea si strangerea mansetei, duceti mana stanga la umarul drept, astfel incat tensiometrul sa fie in dreptul inimii.
– la finalizarea masuratorii, tensiometrul va emite un sunet. Notati masuratorile, astfel incat sa puteti observa evolutia.

Tensiometrele de incheietura nu ofera aceeasi precizie ca tensiometrele de brat, deoarece artera radiala de la nivelului incheieturii este mai ingusta decat cea brahiala de la nivelul bratului.

Cum se masora tensiunea cu un tensiometru de brat?
Este bine de stiut ca atunci cand doriti sa va masurati tensiunea sa respectati urmatorii pasi:

  • asezati-va pe un scaun, spatele rezemat de spatar, cu picioarele pe podea, asezate unul langa altul (nu incrucisate); sprijiniti bratul pe masa, incat cotul sa fie la nivelul inimii.
  • manseta trebuie pozitionata la cca. 2 cm deasupra pliului bratului/cotului.
  • manseta trebuie sa acopere cca. 80% din brat
  • nu vorbiti in timpul masuratorii, nu miscati bratul
  • este recomandat ca masuratoarea sa se faca cu vezica goala

La final, notati valorile masurate. Dupa cca. 5 minute mai efectuati o masuratoare. Apoi faceti media celor 2 masuratori.

Printre tensiometrele digitale exista o gama variata de produse care ofera posibilitatea memorarii masuratorilor, inregistrarea mai multor utilizatori, astfel incat sa puteti tine un jurnal de masuratori atat dvs. cat si partenerul, transferul datelor catre calculator sau smartphone, etc.

About the author