Cum scapam de astenie?

Oricat ne-ar bucura razele de soare, adesea ne confruntam cu o stare de oboseala si slabiciune suparatoare. Aceasta apare ca urmare a efortului pe care organismul nostru il depune pentru a se adapta la conditiile noului anotimp. In perioada rece ne obisnuiseram sa stam mai mult in casa, sa consumam, in special, alimente conservate iar venirea anotimpului cald face ca unele persoane sa se confrunte cu o stare de slabiciune fizica, de oboseala permanenta careia nu ii gasesc justificare dar si cu dureri de cap si dificultati de concentrare. Aceasta este asa-numita astenie, stare care apare ca o consecinta a iesirii din „hibernare” si a efortului pe care organismul il depune pentru a se adapta noilor conditii, dat fiind ca se schimba stilul de viata, trecand de la unul preponderent sedentar la unul mai activ, cu iesiri in aer liber, cu expunere mai indelungata la razele de soare, cu un consum mai mare de verdeturi (in detrimentul alimentelor conservate). Este o perioada de adaptare la care organismul nostru poate reactiona.

In aceasta perioada au loc in corpul nostru niste modificari hormonale care ii influenteaza buna functionare. Scaderea concentratiei de beta-endorfine  din plasma sangvina (hormoni care, in concentratie mare, induc o stare de bine si au si un efect calmant) atrage dupa sine aparitia asteniei. Dar, pe langa acesta, si hormonul stimulator al melanocitelor (MSH), hormon secretat de glanda pituitara, sufera modificari deoarece eliberarea acestuia este conditionata si de gradul de expunere la lumina. Acest hormon stimuleaza productia si eliberarea melaminei, substanta care, pe langa faptul ca este pigmentul pielii noastre, in concentratie marita, scade apetitul  si, de aceea, unele persoane, o data cu venirea primaverii si a anotimpului cald, se plang de lipsa poftei de mancare.

Reactiile sunt diferite de la o persoana la alta, cele mai vulnerabile fiind persoanele sedentare care vor resimti starea de oboseala permanenta si de slabiciune mai puternic decat cele active, mai viguroase si mai sanatoase.

Lampa cu lumina diurna TL55

Schimbarea de anotimp poate constitui o adevarata provocare pentru persoanele cu un psihic fragil, cu un temperament melancolic sau coleric care pot suferi o adevarata tulburare depresiv-anxioasa. Aceasta tulburare, daca nu este luata in serios si este ignorata, se poate transforma in depresie.

Se stie ca lumina soarelui este un adevarat factor protector pentru psihicul nostru dar modificarile metabolice pe care aceasta le induce au consecinte asupra sistemului nervos, dezechilibrandu-l. Ca urmare, poate aparea acea stare de iritabilitate, de anxietate, instabilitate emotionala, oboseala si scaderea semnificative a stimei de sine. Cele mai afectate sunt persoanele care lucreaza intr-un mediu stresant.

Cum putem preintampina sau depasi starea de astenie?

Cea mai la indemana modalitate o constituie practicarea exercitiilor fizice. Acestea ajuta metabolismul stimuland secretia de endorfine si imbunatatind starea psihica. Vom avea grija, insa, la faptul ca niste exercitii fizice prea solicitante pot avea un efect invers celui dorit determinand o si mai mare epuizare a organismului.

Plimbarea in aer liber este un mijloc de combatere a asteniei de primavara pe care oricine o poate practica. Soarele stimuleaza creierul nu doar marind fluxul de sange oxigenat ci si stimuland producerea de serotonina, substanta raspunzatoare de inducerea unei stari psihice de bine.

De asemenea, este indicat sa consumam, in aceasta perioada, suplimente alimentare care aduc un plus de energie. Astfel, laptisorul de matca si polenul au efect energizant si tonic asupra sistemului nervos. Sa nu uitam ca suplimentele cu un continut ridicat de fier pot fi, si ele,utile in caz de oboseala si slabiciune. O cura cu drojdie de bere este extrem de eficienta in perioada de trecere de la un anotimp la altul deoarece acest aliment contine vitamine din grupa B care combat starile depresive si de nervozitate dar si fier, atat de util in starile de oboseala.

In aceasta perioada este indicat sa evitam alimentele care solicita organismul si il obosesc din cauza ca se consuma o cantitate apreciabila de energie pentru a metaboliza grasimile, prajelile sau produsele rafinate, precum faina alba ori zaharul. Primavara este extrem de ofertanta asa ca se recomanda consumul de verdeturi si cruditati. Spanacul, stevia, leurda, urzicile au un continut ridicat de substante ce pot asigura revitalizarea organismului nostru. Acestea, pe langa efectul vitaminizant si diuretic, contribuie si la purificarea ficatului. Nu ar fi rau sa se inlocuiasca obisnuita cafea cu ceaiul verde, acesta fiind unul dintre cele mai eficiente energizante naturale.

Sa nu uitam ca, mai ales, in aceasta perioada trebuie sa ne respectam cu strictete programul de somn. Organismul are nevoie de sprijinul nostru pentru a se adapta la trecerea dintre anotimpuri iar odihna ii poate asigura refacerea care ii este atat de necesara. Pentru a avea un nivel de energie optim peste zi, este indicat sa dormim cel putin sapte ore pe noapte.

About the author