coronavirus_covid-19

COVID-19 si repercursiunile unui sistem economic defect

Informatii privind boala COVID-19

Infectia cu virusul 2019-nCoV isi face aparitia in orasul Wuhan, China in decembrie 2019. De aici s-a propagat in marea majoritate a provinciilor chineze si majoritatea tarilor din lume.

Pandemia de coronavirus din Romania este in curs de desfasurare.

Coronavirusurile sunt virusuri care produc la om, cel mai des, raceli. Anumite tulpini pot produce infectii mai severe care pot afecta tractul respirator inferior si care pot duce la deces.

spitale noi romania - Stiri - Pagina 1 | Economica.net

Rata mortalitatii:

VARSTA RATA MORTALITATII
80+ ani 14.8%
70-79 ani 8.0%
60-69 ani 3.6%
50-59 ani 1.3%
40-49 ani 0.4%
30-39 ani 0.2%
20-29 ani 0.2%
10-19 ani 0.2%
0-9 ani nu s-au raportat decese

Boala se transmite prin intermediul secretiilor respiratorii. Metodele de precautie trebuie sa fie similare cu cele in caz de gripa.

 

Cum te poti feri de boala COVID-19

 

„ Masurile de igiena trebuie respectate indiferent daca vorbim despre coronavirus sau despre orice alta boala virala”, ne indeamna Stefan Guta.

Masurile sunt:

  • Spalatul pe maini cu apa si sapun
  • Purtarea unei masti de protectie faciala care sa acopere si gura si nasul daca avem boala saum ingrijim pe cineva bolnav
  • Izolarea la domiciliu in cazul in care suntem bolnavi
  • Tusitul in cot sau in batista
  • Evitarea locurilor aglomerate, mai ales daca prezentam simptome
  • Consultul la medic: daca este o forma severa (respiratie dificila, febra foarte mare, letargie etc.) la UPU/CPU/Camera de Garda, sau la medicul de familie in formele usoare.
  • Evitarea folosirii de antibiotice pentru ca NU au nici un efect intr-o infectie virala.
  • Vaccinarea antigripala

 

Epidemia de coronavirus schimba fata economiei globale

China reprezinta o buna parte din tot ceea ce inseamna comertul mondial, iar starea de carantina a paralizat economia acestei tari.

Intreaga crestere economica mondiala este pusa sub semnul intrebarii in acest an, iar repercursiunile epidemiei se vor resimtii mult timp de acum in colo, pe masura ce marile companii vor fi nevoite sa isi regandeasca lantul de productie si distributie.

Ceea ce nu ne este cunoscut este ca pentru revenirea angajatilor la locul de munca au fost impuse restrictii dure si s-au extins in aproape toata China continentala si vor afecta sute de afaceri din intreaga lume.

Să zicem că deții o afacere undeva în Europa ce produce diferite echipamente electronice ce funcționează cu acumulatori litiu-ion și depinzi de furnizori chinezi. În acest moment sunt șanse bune să ai activitatea oprită și să te afli în imposibilitatea de a găsi alternative pentru că ai nevoie de chipuri și de baterii din China, iar furnizorii tăi, fabricile din Shenzhen, spre exemplu, sunt închise de dinainte de Anul Nou chinezesc, adică din 25 ianuarie.

 

Turismul da semne de colaps, milioane de afaceri au de suferit

VIDEO. Otopeni, un aeroport fantomă. Priveliști de neimaginat în ...

Conform Flightradar24, numarul zborurilor zilnice internationale care leaga China de restul lumii s-a prabusit intre 23 ianuarie si 13 februarie la doar 2004 pe zi de la 15.000 inainte de epidemie.

Dar nu aceasta crestere este cea mai mare problema, ci faptul ca termenul estimat pentru ca un transport sa ajunga din China in România a crescut de la 7 – 14 zile la 35-40 din cauza numarului tot mai redus de zboruri.

Practic marfurile zac cu saptamanile in vamile chinezesti. Aceasta este realitatea economica la care trebuie sa se adapteze atat patronii, cat si consumatorii europeni care s-au obisnuit cu un acces facil la bunurile exportate de colosul asiatic.

Piata chineza nu poate fi inlocuita

Transcar Logistics Tranzit

Aproape orice mare companie depinde in acest moment de piata chineza, fie pentru productia lor fie pentru accesul la clasa medie din aceasta tara care se ridica dupa ultimele estimari la peste 400 milioane de persoane.

Companii precum Apple depind in mare masura de furnizori chinezi pentru intreaga lor productie. Afectate sunt si tarile exportatoare de otel sau alte resurse care erau absorbite masiv de China.

Este un efect puternic negativ resimtit din Brazilia pana in Australia.

 

Efecte pe termen lung

Alte repercursiuni economice ar putea fi slabirea puterii de negociere cu Statele Unite in razboiul comercial initiat de administratia Trump.

Economie gigantului asiatic se bazeaza foarte mult pe exporturi pentru a-si sustine cresterea , iar acesta va fi cel mai probabil fortat sa acccepte termeni mai putin favorabili in intelegerile comerciale din perioada urmatoare.

Cum afectează pandemia business-ul din România

Pentru români efectele unei crize pe plan economic se pot cel mai ușor resimți printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, evoluție care se resimte, imediat, în ratele creditelor bancare, în facturi mai mari la telefonie sau utilități, cât și în puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme.

Szász Levente, prodecan la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a vorbit despre efectul pandemiei asupra economiei mondiale, în general, care spune el, nu avea cum să nu aibă de suferit într-o asemenea criză.

„Funcționarea întregii economii nu este concepută în așa fel încât să reziste fără pierderi unei perioade de destabilizare sau o criză așa de imprevizibilă cum a fost această pandemie. Companiile nu dețin și nu își acumulează rezerve semnificative de lichidități pentru a acoperi cheltuielile fixe aferente unei situații de criză, când nu mai au cifre de afaceri, cerere de pe piață, deci instrumente ca să acopere aceste cheltuieli fixe”, a spus Szász Levente.

La această oră, conform estimărilor unor firme de consultanță, 100.000 de companii și-au încetat sau suspendat activitatea la nivel național. Din estimările făcute de cei de la UBB, în scenariul cel mai optimist, în care motoarele economiei românești vor porni de luna viitoare, în jur de 150.000 de companii își vor înceta activitatea până atunci.imagine 1

Szász Levente este și coordonatorul proiectului de cercetare – Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni, econ.ubbcluj.ro, o platformă unică la nivel național, cu date și analize, care încearcă să coreleze, în timp real evolutia pandemiei de coronavirus in Romania.

Proiectul de cercetare include  realizarea platformei online, prin care cercetătorii universității implicați în acest demers științific publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești.

 

Pentru mai multe informatii utile, urmariti beurer pe facebook si pe instagram.

 

Credits:

https://www.businessdays.ro/blog/business-development/covid-19-si-impactul-economic-in-romanian

https://pressone.ro/coronavirusul-cum-ne-afecteaza-de-fapt-epidemia-covid-19

About the author