Combaterea durerilor de genunchi

Durerea de genunchi este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate din zilele noastre. Ea apare ca rezultat al inflamarii articulatiei genunchiului si a rotulei. Genunchiul este articulatia cea mai complexa si una dintre cele mai solicitate din organismul nostru. Stilul activ de viata, modificarea conditiilor de functionare au ca efect, in timp, difunctionalitati la nivelul genunchiului prin erodarea lenta dar progresiva a articulatiilor.

Aparitia durerii la nivelul genunchiului nu este legata de o anumita varsta iar intensitatea acesteia poate varia de la usoara pana la severa si are o multitudine de cauze, precum: imbatranirea, leziunile aparute in urma unor activitati sportive sau recreative (dislocarea articulatiei genunchiului sau a rotulei), entorse, ruperea cartilagiului, artrita, osteoporoza, etc.

Ca simptomatologie, putem aminti: umflarea genunchiului, dificultati la mersul pe jos, durere ascutita la nivelul articulatiilor genunchiului, rigiditate sau mobilitate redusa a acestuia.

Efect de ameliorare rapida a durerii il are si manseta pentru genunchi si coate de la Beurer (terapie impotriva durerii TENS). Fara niciun aport medicamentos, cu ajutorul stimulilor electrici a caror intensitate poate fi reglata pe o scara de la 1 la 20, in functie de gradul de suportabilitate al fiecaruia, aceasta manseta este usor de aplicat iar efectul se simte chiar si dupa 3-4 folosiri.

Manseta electrostimulare pentru genunchi si coate

Pentru reducerea sau, chiar, eliminarea durerii de genunchi se poate apela la diferite tratamente. Astfel, ca tratament extern, naturist, putem folosi:

– comprese reci, cu gheata. Datorita efectului constrictiv, gheata va contribui la reducerea durerii si a inflamatiei.

– bai fierbinti cu otet de mere: se adauga 2 cesti de otet de mere intr-o cada cu apa fierbinte. introducem picioarele in apa fierbinte pana deasupra genunchilor si lasam sa actioneze o jumatate de ora. Se repeta acest procedeu cateva zile succesiv pana ce durerea dispare.

– otet de mere cu ulei de masline: se amesteca bine o lingura de otet de mere cu o lingura de ulei de masline si se aplica de jur-imprejurul genunchiului. Se lasa sa actioneze o jumatate de ora iar, apoi, se spala bine genunchiul.

– uleiul de ghimbir: se aplica pe zonele afectate si se lasa sa actioneze aprox. o jumatate de ora, cateva zile la rand, pana se elimina durerea.

– lamaia se poate constitui intr-un excelent remediu natural impotriva durerilor de genunchi cauzate de artrita dat fiind ca, prin continutul ridicat de acid citric, acest fruct dizolva cristalele de acid uric (principala cauza a aparitiei artritei).

– ardei Cayenne cu ulei de masline: se iau doua linguri de ardei iute bine pisat si se amesteca cu o cana si jumatate de ulei de masline pana se obtine o pasta. Se aplica pe zona dureroasa, repetandu-se aceasta operatiune de doua ori pe zi. timp de o saptamana. Substanta activa continuta de ardeiul iute, capsaicina, are ca efect, la nivelul zonei unde a fost aplicata, o senzatie de caldura, ameliorand, pana la eliminare, durerea si reducand inflamatia.

– sa nu uitam exercitiile fizice si, desigur controlul greutatii. Prin exercitii fizice facute constant, se intareste musculatura din jurul genunchiului si, astfel, se reduce stresul biomecanic la care sunt supuse articulatiile. Acelasi efect se obtine si prin scaderea in greutate dat fiind ca se reduce incarcarea exercitata asupra genunchiului.

– o alimentatie sanatoasa ne poate ajuta sa prevenim aparitia durerilor de genunchi. Consumul de lapte degresat precum si de fructe bogate in vitamina C are ca efect intarzierea aparitiei simptomelor de osteoartrita.

Pentru reducerea durerii de la nivelul articulatiilor genunchiului, putem apela si la tratamente interne. Astfel:

– turmericul, binecunoscut pentru efectele sale analgezice naturale datorate substantei active pe care o contine, curcumina, are efect anti-inflamator, calmand durerea interioara si exterioara a genunchiului. Asociat cu ghimbir, efectul analgezic este mult potentat. Intr-o cana de apa se pun: o lingura si jumatate de turmeric, aceeasi cantitate de ghimbir, doua picaturi de miere si se fierbe la foc mediu timp de zece minute. Se lasa sa se raceasca aprox. 10 minute se strecoara si se bea. Procedeul se repeta de doua ori pe zi.

Pe langa toate acestea, programele clasice de recuperare (electroterapie, masaj, kinetoterapie) sunt extrem de importante in tratarea diferitelor patologii ale articulatiei genunchiului. Se pot efectua 10-12 sedinte zilnice iar curele se pot relua la un interval de sase luni.

 

About the author