Diversificarea naturala sau autodiversificarea

Ce este diversificarea naturala (autodiversificarea)?

Diversificarea naturala este modul firesc al omului de a se hrani si presupune ca, in jurul varstei de 6 lunisoare, cand bebelusul tau sta, deja, in fundic in scaun, sa ii dai posibilitatea sa se hraneasca singur. Daca, pana la aceasta varsta, bebelusul a fost hranit exclusiv la san, o data cu diversificarea, va continua sa primeasca lapte matern la cerere dar va avea in meniu si hrana solida, cautandu-se combinatii cat mai sanatoase, corespunzatoare varstei.

Adoptand acest principiu al diversificarii naturale, i se ofera bebelusului posibilitatea de a descoperi singur, in ritm propriu si folosindu-se de manutele sale, ce este, in fond, mancarea si ce rost are aceasta. Astfel, copilul va deprinde obiceiuri de a manca sanatos dat fiind ca mama ii ofera hrana sanatoasa, educandu-se pe sine si invatand singur ce are nevoie de la mediul inconjurator.

Cum incepi? Extrem de simplu. Inca de cand bebelusul sta in fundulet, il asezi la masa familiei si, cand intinde manuta dupa mancare, ii oferi, treptat, legume fierte, fructe de sezon sau, chiar, coaja de paine de casa. La inceput, micutul tau va explora alimentul respectiv cu manutele dar, apoi, il va duce si la gurita, il va gusta si, chiar, il va manca. Ceea ce este important cand se incepe autodiversificare, este ca micutul sa nu fie flamand cand il asezati la masa. In primele saptamani, mancarea nu isi va avea rolul ei de a „satura” ci, acum, copilul va explora, mai degraba, copiind gesturile celor din jur, de la luat cu manuta, la mestecat si socializat. Daca este flamand, bebelusul nu va mai cauta sa cunoasca mancarea ci va fi agitat, nervos si, treptat, va asocia mancatul cu obligativitatea ceea ce ii va induce reactii adverse.

Si, ceea ce este mai important, sa nu uitam ca masa in familie constituie un stimulent deosebit pentru copil. Meniul comun pentru toti membrii familiei este o alta regula de aur in obtinerea succesului in autodiversificare. Astfel, ar fi indicat sa incerci sa prepari mancare in asa fel, incat fiecare membru al familiei sa aiba in farfurie aceleasi lucruri, asezate cat mai asemanator si, fireste, cat mai sanatos pentru ca, in cazul in care copilul iti cere din farfuria ta, sa ii poti oferi. Pe de alta parte, adaptand meniul familiei la nevoile copilului, intreaga familie va avea, doar, de castigat pantru ca va invata sa manance sanatos iar urmarea va fi imbucuratoare si se va concretiza in kilograme pierdute, in stilul de viata sanatos fara alimente daunatoare metabolismului nostru.

In alta ordine de idei, luand masa in familie, orizontul de cunoastere al copilului se va largi considerabil. Micutul va intelege care sunt obiectele din farfurie si care este rostul lor si va invata sa manance fara jucarii, lucruri care sa ii distraga atentia sau, si mai rau, lacrimi. Micutul va deprinde mecanismul mestecatului observandu-i pe cei din jur si imitandu-i. Trepta, va lua cunostinta cu tacamurile si va invata sa le foloseasca.

In general, exista ideea ca, bebelusului nu e bine sa ii dai alimente solide ci sub forma de pasta pana cand are dintisori sa le poata mesteca. Pentru a mesteca, nu este, insa nevoie neaparata de dinti, mancarea putand fi mestecata si cu ajutorul gingiilor dar in ritm propriu fiecarui individ, diferind de la un copil la altul. Ritmul de mancare al bebelusului difera, fireste, de al unui adult. El nu trebuie grabit ci va fi respectat si asteptat pana ce va termina singur de mancat. Respectul fata de copil si modul lui de a manca se manifesta si prin evitarea de a strange masa pana ce acesta nu e gata, prin amanarea spalatului vaselor, a stersului pe jos sau a vorbitului la telefon atat timp cat micutul, inca, mananca.

Masa in familie va stimula dezvoltarea armonioasa a copilului, creand o punte intre minte si trup. Copilul va intelege ce inseamna masa, ce rol are pentru organismul sau si va duce singur mancarea la gurita.

Vazand intreaga familie in jurul mesei, observand comportamentul acestora, copilului i se induce ideea de respect pentru cei din jurul sau, indiferent de varsta, respect care, in timp, se va extinde si fata de membrii societatii.

Este bine ca, in timpul mesei, sa i se vorbeasca copilasului despre mancarea pe care o are in farfurie, despre legume si rostul lor, despre cum se cultiva, cum se prepara, etc. Toate aceste informatii il vor ajuta sa inteleaga lumea din jur si, astfel, sa inceapa sa vorbeasca mai repede.

Se acorda, mai ales, in ultimul timp o atentie exagerata curateniei manutelor copiilor ori, s-a dovedit ca si mizeria de pe maini are rolul sau. La nivel celular, aceasta stimuleaza constructia pielii iar pe copii ii ajuta sa inteleaga lumea din jurul lor. Murdaria este o experienta pozitiva si, de aceea, este indicat sa nu se exagereza cu stersul manutelor si al guritei in timpul mesei deoarece, bagandu-si mainile in mancare, copilul exploreaza, invata lucruri noi legate de textura mancarii, consistenta ei…

Oferiti-i copilului apa la nevoie, atunci cand cere el. Uneori vrea apa inainte de masa, in timpul mesei sau nu vrea deloc. El isi cunoaste organismul, ii stie nevoile, deci, ascultati-va copilasul.

In atitudinea noastra fata de bebelus cand pornim diversificarea, trebuie sa ne ghidam, intotdeauna si in exclusivitate, dupa nevoile copilasului, sa tinem cont de faptul ca el este cel care stie cat poate sa manance. La urma urmei, important este nu sa avem un copil grasut ci un bebelus care intelege rostul si rolul mancarii si, explorand, ajunge sa isi cunoasca propriul corp si sa ii inteleaga nevoile. Deci, un copil sanatos si dezvoltat armonios!

Vezi gama de produse Beurer pentru copii

About the author