Cum alegem cel mai bun aparat de aerosoli?

Cum alegem cel mai bun aparat de aerosoli / nebulizator?

 Intai de toate, haideti sa vedem ce ste un nebulizator?

Cunoscut, mai degraba, sub denumirea de aparat de aerosoli, nebulizatorul este numele generic al acestui dispozitiv care are menirea de a transforma medicamentatia lichida in particule extrem de fine, cu o consistenta aproape gazoasa, care urmeaza sa fie inhalate cu usurinta de persoanele cu afectiuni respiratorii sau din sfera ORL. Este aparatul care ofera cea mai eficienta metoda de tratament dat fiind ca este foarte usor de administrat, efectul este rapid iar riscul de reactii adverse este redus la minim.

Pe de alta parte, este bine stiut ca, administrate sub forma de vapori, substantele active continute de medicamente  au un efect mult mai rapid decat daca acest medicament ar fi administrat pe cale orala sau, chiar sub forma de injectie (in acest ultim caz, inlocuind injectia cu aerosolii, se elimina si stresul provocat de intepatura acului!!!). Eficienta este crescuta si datorita actiunii locale a substantei active, nepierzandu-si proprietatile pe drum, fata de o administrare pe cale orala, de pilda, caz in care medicamentul trece, intr-o prima faza, prin tubul digestiv, apoi prin sange si, abia dupa aceea, ajunge la organul afectat care trebuie tratat (plamani, ureche, faringe, etc). Un alt factor care se constituie intr-un atuu in plus in optiunea pentru nebulizator in tratarea afectiunilor respiratorii este faptul ca, intervenind local in tratarea problemelor, se elimina riscul aparitiei unor reactii adverse.

Nebulizatorul este indicat sa fie folosit atat in afectiunile respiratorii acute ca, de pilda, astmul, cat si in caz de raceli sezoniere ale micutilor nostri, tocmai datorita actiunii rapide si foarte eficiente a medicamentelor.

Aparat de aerosoli cu compresor Beurer IH18
Aparat de aerosoli cu compresor Beurer IH18

De regula, atunci cand ajungem sa cautam un astfel de aparat, inseamna ca avem nevoie stringenta de el. Si, totusi, alegerea aparatului cel mai potrivit trebuie sa fie facuta cu multa atentie si dupa o informare corespunzatoare. Piata abunda in oferte de nebulizatoare, foarte variate atat ca model cat si ca pret. Atentie, insa: nu toate sunt la fel de eficiente! De aceea, iti sugeram sa te informezi, inainte de a achizitiona un astfel de aparat, asupra calitatilor si specificatiilor pe care trebuie sa le aiba. Iata, in mare, ce anume ar trebui sa ai in vedere la achizitia unui nebulizator:

Tinand seama ca nebulizatoarele se bazeaza pe principii de functionare diferite, se pot distinge mai multe tipuri de aparate de aerosoli:

– nebulizatorul mecanic: se bazeaza pe un sistem de propulsare manuala ceea ce solicita o oarecare presiune interna pentru a reusi sa se transforme lichidul in vapori si, ca urmare, nu este cel mai recomandat. In cazul acestui aparat, eficienta substantei active este foarte redusa, in organism ajungand doar aproximativ 10%  iar restul se pierde. In plus, se stie si ca medicamentele sunt destul de scumpe, ori pierzandu-se atat de mult, costul tratamentului se ridica foarte mult!

– nebulizatorul cu ultrasunete: are la baza un principiu de functionare mult mai modern. Acesta foloseste un cristal piezoelectric care vibreaza, producand ultrasunete. Prin puterea acestora, substanta lichida este transformata in particule fine care, apoi, se inhaleaza. Acest aparat, fiind de dimensiuni foarte reduse, este si usor, deci poate fi purtat extrem de comod dintr-o parte in alta. Sa mai adaugam si faptul ca este silentios, ceea ce nu este de neglijat si avem cateva elemente care il recomanda. Are, totusi, si un neajuns: exista riscul de supra-incalzire a medicamentelor, substanta activa nefiind eliberata in totalitate si, de aceea, va trebui sa se acorde o atentie sporita curatarii si intretinerii acestui aparat.

Aparat de aerosoli cu ultrasunete Beurer IH40
Aparat de aerosoli cu ultrasunete Beurer IH40

nebulizatorul cu compresie: este un aparat de aerosoli electric denumit si atomizor. Ca principiu de functionare, se bazeaza pe existenta unui piston care comprima continutul rezervorului pentru lichide la o viteza foarte mare. Ca urmare, medicamentul, sub forma de vapori, iese printr-un tub si poate fi inhalat. Acest aparat este eficient iar investitia in achizitionarea lui este destul de mica. Ca dezavantaje, putem aminti faptul ca are un volum apreciabil iar greutatea lui nu este, nici ea, de neglijat. Pe de alta parte, zgomotul produs (care poate ajunge si la 60 db) nu este de neglijat fiind deranjant pentru persoanele tratate. Mai exista un amanunt de care trebuie, neaparat, tinut seama: este posibil ca valvele speciale sa nu fie fabricate din otel si, acest lucru, poate determina ruperea lor in timpul functionarii…

– aparatul de aerosoli cu tehnologia membranelor vibrante: in cazul acestui aparat, vaporii se formeaza ca urmare a vibratiilor produse de o membrana perforata. Este cea mai noua si performanta tehnologie deoarece medicamentul este folosit la capacitate maxima. Un alt avantaj este si faptul ca dimensiunile aparatului sunt mici, putand fi manevrat si transportat cu usurinta. O atentie deosebita s-a acordat si modului de functionare eliminandu-se zgomotul in totalitate. Dezavantajul: pretul ridicat ceea ce il face mai putin accesibil.

Aparat de aerosoli cu membrane vibrante Beurer IH55
Aparat de aerosoli cu membrane vibrante Beurer IH55

Un alt criteriu in alegerea unui nebulizator este rezervorul pentru lichide. In acesta este stocat medicamentul lichid care urmeaza sa fie transformat in vapori. Pentru a asigura cantitatea de vapori necesara, rezervorul trebuie sa fie suficient de mare (intre 5-10 ml). Stiind cantitatea de medicament introdusa in rezervor, stim si cantitatea de substanta care este vaporizata la o singura utilizare.

Un alt factor de care trebuie sa tinem seama este cantitatea de produs rezidual, o parte a medicamentului neajungand sa fie inhalat, pierzandu-se in interiorul aparatului. Exista producatori care, in descrierea produsului, specifica volumul produsului rezidual si este recomandat ca, acesta, sa fie sub 0,7 ml.

Caracteristicile unui bun aparat de aerosoli trebuie sa tina seama si de debitul de aer presurizat. Valoarea debitului de aer presurizat determina si viteza de vaporizare iar, cu cat debitul de nebulizare este mai mare, cu atat aparatul de aerosoli este mai performant. In general, valoarea debitului este cuprinsa intre 6 l/min/1.0 bar. Pentru substante mai vascoase, este necesara o valoare mai mare (9l/min/1.0 bar) iar, ca valoare minima, viteza de nebulizare este necesar sa fie de, cel putin, 0,35 ml/min.

Sa nu uitam, in alegerea aparatului, de modul de alimentare al acestuia: alimentare prin cablu sau baterii. In cazul in care alimentarea se face prin cablu, aparatul are nevoie de o sursa de curent, deci va putea fi folosit, in principiu, acasa. Daca este cu baterii, aparatul poate fi purtat cu sine oriunde dar trebuie avut grija ca bateria sa fie, mereu, incarcata.

Nici intretinerea aparatului nu este de neglijat. Igiena este un factor esential iar rezervorul, piesele si masca trebuie spalate cu multa atentie cu ajutorul unei solutii speciale. Curatarea se va face dupa fiecare utilizare si elementele curatate se vor lasa la uscat.

About the author