calitatea aerului

Aerul uscat si efectele sale asupra sanatatii noastre

Consecintele vietuirii intr-un mediu in care aerul este prea uscat sunt puternic resimtite atat de organismul nostru cat si de casa in care locuim. Iata cateva urmari ale traiului dus intr-o casa in care aerul este uscat:

 Efectele aerului uscat asupra corpului uman

Prezenta aerului uscat este resimtita foarte puternic mai ales iarna. Astfel, vom sesiza faptul ca mucoasa nazala devine foarte uscata, pot aparea sangerari nazale, alergii sau iritatii ale pielii si, cel mai frecvent, aspectul uscat al acesteia. Dintre aceste efecte ale aerului prea uscat, cea mai mare atentie trebuie acordata uscarii mucoasei nazale. Faptul ca membranele nu mai sunt protejate de mucus favorizeaza contractarea cu mai mare usurinta a virozelor respiratorii sau a gripei. In plus, exista virusi care pot deveni mai rezistenti tocmai pentru ca au ajuns intr-un astfel de mediu uscat iar sansele de aparitie a infectiilor sau bolilor sunt mult crescute. De pilda, virusul gripal se raspandeste si supravietuieste incomparabil mai bine intr-un mediu in care umiditatea este mai scazuta.

termohigrometru_HM16_bermedical
Termohigrometru HM16

 

termohigrometru_hm55_bermedical

Pe de alta parte, aerul uscat este generator de disconfort dat fiind ca aduce cu sine o crestere a sensibilitatii noastre la diferentele de temperatura incat, atunci cand iesim afara, vom avea o senzatie de frig mult mai puternica.

Efectele aerului uscat asupra sanatatii noastre sunt deosebit de serioase. Afectiunile respiratorii, sinuzita, astmul, bronsita, sangerarile nazale, alergiile, deshidratarea organismului pot fi cauzate si de prezenta unui aer prea uscat in locuinta noastra deoarece transpirand mai abundent, eliminam o cantitate mai mare de fluide.

Umiditatea scazuta poate cauza si iritatii ale ochilor sau senzatia de ochi uscati sau ne putem trezi noaptea cu gatul uscat sau cu o sete teribila. Toate acestea sunt semne ca e nevoie de un grad mai ridicat de umezeala in incapere.

difuzor_aromaterapie_beurer_la20_BERMEDICAL
Difuzor aromaterapie LA20

Pielea noastra are si ea foarte mult de suferit din cauza uscaciunii aerului. Pot aparea iritatii, mancarimi, eczeme, micro-crapaturi la nivelul coatelor, a genunchilor sau a talpilor, afectiuni inestetice dar si dureroase, uneori.

Stim cu totii cat de neplacuta este congestia nazala. Disconfortul creat de aceasta poate fi mult accentuat de nivelul de umiditate din aerul inspirat. Congestia nazala apare ca urmare a dilatarii tesuturilor nazale si a vaselor de sange din cauza excesului de fluid. Acumularea acestuia atrage dupa sine infundarea nasului si, ca urmare, dificultati in respiratie. Strans legata de temperatura si umiditatea aerului inhalat, congestia nazala reactioneaza la modificari ale acestora. Daca sunt prea scazute, nasul se raceste in masura in care incearca sa incalzeasca aerul inspirat. Acest proces este perceput de terminatiile nervoase din nas si se declanseaza producerea de mucus la nivelul sinusurilor. Cu cat aerul este mai uscat, cu atat cantitatea de mucus produsa va fi mai mare ceea ce duce la iritarea mucoasei. Scurgerile nazale isi vor schimba culoarea, pot aparea dureri puternice de cap din cauza presiunii asupra sinusurilor, accese de tuse in timpul noptii dar si febra, mai ales in situatia in care congestiile sunt acompaniate de viroze sau gripa.

umidificator_lb50_beurer
Umidificator de aer LB50

Efecte adverse asupra locuintei noastre

Daca efectele aerului uscat asupra organismului nostru sunt mai usor de percepu, cele asupra casei in care locuim nu sunt, neaparat imediat perceptibile. Astfel, ne putem confrunta cu aparitia fisurilor in pereti, a crapaturilor in lemn sau in izolatii si sa nici nu ne imaginam ca acestea ar putea fi cauzate de aerul uscat. Mobilierul, de asemenea, este posibil sa nu fie ocolit de aparitia unor crapaturi, podelele se usuca, praful se produce mult mai usor si se depune mai rapid, vopseaua de pe ziduri poate avea si ea de suferit. Nu in ultimul rand, plantele pe care le ingrijim cu atata drag, vor avea si ele de suportat consecintele existentei unui aer uscat, ofilindu-se.

Tot aerul uscat face ca senzatia de frig sa se accentueze. Ca urmare, avem tentatia sa dam caldura mai tare, ceea ce va genera costuri mai mari ale facturilor scazand eficienta casei noastre din punct de vedere termic.

umidificator_LB37_beurer
Umidificator LB37

Pentru a combate prezenta aerului uscat in locuinta noastra, putem folosi umidificatoare (aparate pentru purificarea si umidificarea aerului) si, ca solutii alternative si temporare, uscarea rufelor (vaporii eliberati astfel pot ajuta la cresterea gradului de umiditate dar, doar, pe durata limitata), asezarea, pe calorifer sau in apropierea acestuia, a unui recipient cu apa, pulverizarea apei, cu ajutorul unui spray, plante de apartament udate cu regularitate (exista plante care elibereaza vapori de apa in aer in timpul procesului de transpiratie ca, de pilda, feriga de Boston) si distribuite prin casa cat mai potrivit.

Aerul uscat din locuinta are efectele cele mai evidente asupra bebelusului nostru si, aceasta, din cauza ca pielea lui este extrem de sensibila iar mucoasele nu se umezesc corespunzator. Ca, urmare, poate aparea o tuse seaca dar, si mai grav, bronsita astmatiforma. Este absolut necesar sa asiguram o umiditate de ~60% iar temperatura sa fie, constant, intre 18-22*. Astfel, putem sa avem si certitudinea ca nu se va dezvolta mucegaiul, eliminandu-se riscul dezvoltarii unor alergii sau probleme respiratorii. In lipsa unei umezeli corespunzatoare, sistemul imunitar al bebelusului, inca insuficient dezvoltat, nu va fi capabil sa respinga germenii generatori de infectii si, astfel, se va favoriza dezvoltarea si raspandirea bacteriilor si a virusilor mult mai rapid. Dormind mai mult pe spate, la bebelusi si congestia nazala apare mult mai usor pentru ca, pentru a compensa lipsa de aer, micutul respira pe gurita, gatutul i se irita mai usor iar bacteriile au cale libera sa patrunda in organismul lor fragil.

umidificator beurer
Umidificator LB44

Efectele prezentei aerului uscat in locuinta noastre sunt, deci, multiple si deloc de neglijat. In aceasta situatie, rezolvarea problemei, mai ales, in perioadele reci, este achizitionarea unui umidificator performant. Acesta te va ajuta sa ai un control perfect si permanent asupra nivelului de umiditate, reglandu-l in functie de nevoile tale de confort. In  plus, umidificatorul detecteaza automat orice modificare a gradului de umiditate si, atunci cand acesta e prea scazut, raspandeste vapori de apa in camera. Amplasat in apropierea patutului bebelusului, va crea un mediu deosebit de placut, pastrand temperatura in parametri recomandati.

About the author