masaj

Masajul – cea mai veche forma de terapie

Masajul, cea mai veche forma de terapie cunoscuta de om, recomandat deoarece stimuleaza intregul organism, are o contributie deosebita in cresterea imunitatii dar si in relaxarea organismului si revigorarea acestuia.

In ce priveste originea termenului „masaj”, se presupune a fi grecescul „massein” (a framanta) si face trimitere la modul in care actioneaza mainile asupra corpului persoanei careia i se aplica aceasta procedura. Tehnicile si metodele de masaj difera foarte mult in functie de afectiunea ce urmeaza a fi tratata, de scopul urmarit dar si de sensibilitatea pacientului, de gradul sau de toleranta, de particularitatile anatomice si psihice ale personei in cauza.

In aplicarea masajului se are in vedere un scop foarte bine definit, datorita efectelor benefice pe care le are atat la nivelul tesuturilor cat si a organelor. El poate avea si un simplu rol profilactic, de mentinere a nivelului de sanatate avut dar se poate aplica si pentru prevenirea aparitiei unor afectiuni, pentru cresterea rezistentei organismului la oboseala si, nu in ultimul rand, in vederea recuperarii organismului in urma unor traume. Prin masaj se declanseaza o reactie vasculara biochimica de stimulare senzitiva si apar reactii reflexogene in imediata apropiere de zona masata. Ca urmare, tesuturile sunt pregatite pentru terapie, facilitand instalarea unui efect terapeutic benefic.

Exista o multitudine de tipuri si tehnici de masaj. Astfel, de pilda:

  • reflexoterapia sau masajul in talpa are rolul de a reechilibra circulatia sangvina si limfatica, influentand activitatea organelor interne si metabolismul si aducandu-si contributia in cresterea capacitatii imunitare a organismului. Reflexoterapia consta in excitarea, prin presare, a unor puncte sau zone de pe suprafata pielii talpilor care reprezinta ariile reflexogene ale diferitelor organe.
  • masajul cu pietre fierbinti, cu ajutorul unor pietre de origine vulcanica provenite din Bali
  • masajul terapeutic, sportiv recomandat pentru imbunatatirea performantelor sportive, a formei fizice sau, chiar, pentru recuperarea fizica.

Masajul este indicat datorita  efectelor sale benefice atat asupra pielii, muschilor cat si a articulatiilor. Daca la nivelul pielii, prin masaj se obtine o crestere a elasticitatii acesteia, se deschid canalele de excretie a glandelor, se stimuleaza procesul de regenerare a celulelor si, fireste, se incetineste procesul de imbatranire, la nivelul muschilor, prin asaj se activeaza circulatia, se imbunatateste tonusul si elasticitatea fibrelor si se regenereaza tesutul muscular. Nu sunt de neglijat rezultatele obtinute prin masaj asupra articulatiilor. Astfel, se obtine o buna functionare a acestora, o crestere a elasticitatii si mobilitatii elementelor articulare si ameliorarea durerii.

De efectele benefice ale masajului se poate bucura oricine, indiferent de varsta, de la sugari la persoane varstnice data fiind nu doar actiunea asupra diferitelor organe si functii ale organismului nostru ci si pentru cresterea starii de bine, a bunei dispozitii, reducerea anxietatii si ameliorarea durerilor.

About the author