Ingrijirea calcaielor

Fiecare femeie s-a confruntat, la un moment dat, cu problema calcaielor crapate sau cu fisuri adanci, adesea foarte dureroase.

Care este cauza crapaturilor localizate in zona calcaielor? Straturile cornoase ale epidermei devin groase si foarte aspre pe talpi iar cauza este cheratinizare, in principiu, un fenomen fiziologic  normal care are ca efect transformarea celulelor vii in celule scuamoase moarte, pline de o proteina numita cheratina. Acestea se dispun in straturi impermeabile multiple care au rolul de a proteja zona actionand ca o bariera in calea bacteriilor sau a agresiunilor mediului extern. Pe de alta parte, agresiunea mecanica repatata, determina o accelerare a procesului de cheratinizare ceea ce atrage dupa sine ingrosarea stratului cornos. Pielea isi pierde elasticitatea si crapa, rezultand calcaiele cu aspect inestetic binecunoscut.

Un rezultat spectaculos se poate obtine in tratarea calcaielor cu ajutorul aparatului pentru indepartarea stratului cornos al pielii de la Beurer, aparat care face ca, dupa doar cateva minute de folosire, pielea calcaielor sa devina fina si delicata iar efectul se pastreaza pana la 3 luni.

aparat pentru curatarea calcaielor
Aparate pentru curatarea calcaielor

Remedii naturale impotriva calcaielor crapate:

– orez cu miere: se macina un pumn de orez pana se obtine o pudra fina. Aceasta va avea rol abraziv. Se adauga cateva lingurite de miere si otet din mere, obtinandu-se o pasta densa. In cazul in care crapaturile sunt adanci, se poate adauga si o lingurita de ulei de migdale dulci. Se face o baie de 20 minute, la picioare, pentru a le hidrata iar, apoi, se maseaza cu aceasta pasta. Efectul exfoliant si hidratant al pastei se va face foarte repede simtit.

suc de lamaie: se inmoaie picioarele in suc de lamaie aprox. 10 minute, saptamanal. Acasta procedura se va repeta pana cand se observa eliminarea calozitatii de la nivelul calcaielor. Fiind un acid natural slab, sucul de lamaie provoaca eliminarea celulelor moarte si pielea uscata. Dupa baie, cu ajutorul unei pile fine sau cu piatra ponce, se vor indeparta celulele moarte si se va curata epiderma.

masca din banane: se aplica pe calcaiul crapat pulpa unei banane si se lasa sa actioneze 10 minute dupa care piciorul se clateste bine. Folosit zilnic, acest truc ne ajuta sa avem calcaie fine si sanatoase, lipsite de crapaturi sau fisuri. Bananei i se pot adauga si o jumatate de avocado sau jumatate din pulpa unei nuci de cocos, se mixeaza bine pana se obtine o pasta densa si cremoasa. Atat banana cat si avocado sau nuca de cocos, prin aportul de uleiuri esentiale si vitamine liposolubile, ajuta epiderma sa isi imbunatateasca mult calitatea si aspectul.

bicarbonatul de sodiu alimentar: o baie la picioare cu apa in care ai pus o lingura de bicarbonat te va ajuta sa ai o piele fina, lipsita de crapaturi

masca din ulei din boabe de mustar: se topeste parafina si se amesteca, apoi, cu putin ulei din boabe de mustar galben. Inainte de culcare, seara, se aplica pe zonele uscate si crapate ale calcaielor. Dimineata, se vor clati picioarele. Aceasta terapie se va aplica, pentru rezultate optime, 10-15 zile.

apa de trandafir cu glicerina: este un remediu foarte eficient in tratarea calcaielor fisurate in profunzime.

ulei de macadamia: aplicat pe picioarele bine spalate si uscate, seara si lasat sa actioneaza intreaga noapte sub niste sosete groase, are o actiune regeneratoare, hranitoare si catifelanta.

vaselina: este cazul sa nu uitam de acest remediu ieftin si la indemana oricui. Se inmoaie picioarele in apa calda cu sapun ~ 15 minute dupa care se clatesc si se usuca foarte bine. Se amesteca o lingurita de vaselina cu zeama de lamaie si se freaca bine calcaiele cu ea, pana la absorbtia completa. Procedeul se repeta pana se obtin rezultatele dorite. Este recomandat ca, dupa aplicarea amestecului, sa folositi niste sosete groase de lana. Acestea, pe langa faptul ca impiedica murdarirea lenjeriei de pat, ajuta si la incalzirea picioarelor, augmentand, astfel, efectul remediului.

 

About the author