Diabetul: valori, masurare, tipuri de diabet

Diabetul zaharat (afectiune a pancreasului aparuta ca urmare a scaderii numarului de celule pancreatice secretoare de insulina, ceea ce atrage dupa sine imposibilitatea de a controla nivelul glucozei in sange determinand inregistrarea unor valori ale glicemiei modificate) este tot mai des intalnit in zilele noastre iar categoriile de varsta la care acesta  se depisteaza cuprind o arie tot mai larga, pornind de la copii mici pana la persoane de varsta a treia.

Se stie ca valoarea maxima normala a glicemiei este 115mg/dl. In momentul in care aceasta se depaseste, se pune diagnosticul de diabet zaharat care poate fi: diabet zaharat de tip I, cel de tip II sau gestational.

  1. In cazul diabetului zaharat de tip I, pentru supravietuire, este necesara administrarea de insulina ca tratament obligatoriu pentru controlul bolii, dat fiind faptul ca celulele secretoare de insulina (de tip autoimun) sunt distruse aproape complet.
  2. Cu diabet zaharat de tip II sunt diagnosticate persoanele ale caror celule secretoare de insulina nu functioneaza corespunzator, persistand secretia de insulina in organism sau fiind eliberata inadecvat.
  3. Diabetul gestational este despistat la gravide prin screening-ul facut la 24-28 de saptamani de sarcina si este, de regula, tranzitoriu, remitandu-se dupa nastere. In cazul acestor femei, insa, riscul de a face diabet zaharat de tip II este crescut.

Analizele cu ajutorul carora se poate monitoriza si controla aceasta afectiune sunt: glicemia si hemoglobina glicozilata.

glucometru cu teste

Prin glicemie se determina nivelul zaharului din sange. Aceasta poate fi masurata in diferite momente ale zilei dar si inainte sau dupa ce s-a consumat mancarea. Ca urmare, in functie si de acesti factori, valorile glicemiei pot sa difere.

Cu un glucometru puteti tine evidenta acestor date, mentinand astfel sub control evolutia afectiunii.

O persoana sanatoasa va avea o glicemie normala intre 70-100mg/dl, masurata dimineata, pe stomacul gol. Dupa masa, glicemia poate creste la, cel mult, 140mg/dl, urmand ca, in aprox. 2 ore sa scada iarasi sub 100mg/dl.

In cazul in care glicemia nu scade sub 125 mg/dl, se vorbeste de hiperglicemie iar daca valoarea acesteia este sub 70 mg/dl, hipoglicemie.

O functionare normala a pancreasului se reflecta in valorile glicemiei care ar trebui sa fie:

  • daca se masoara dimineata, pe nemancate: sub 100 mg/dl (dar nu mai mica de 70mg/dl)
  • masurata dupa terminarea mesei: sub 140 mg/dl

In ce priveste hiper- sau hipoglicemia, exista o simptomatologie care ne poate ajuta sa ne dam singuri seama daca avem probleme si, astfel, sa ne prezentam din timp la medic.

In cazul hiperglicemiei (o glicemie peste 200 mg/dl): senzatia de gura uscata, buze uscate, usoara dificultate in vorbire, sete. In situatia in care aceste valori marite ale glicemiei persista, se va produce o deshidratare treptata a organismului, scaderea fortei musculare, pielea uscata, o senzatie permanenta de oboseala, tulburari de vedere, scaderea tensiuni arteriale, scaderea in greutate. Cresterea valorii glicemiei la peste 300 mg/dl atrage dupa sine aparitia senzatiei de greata iar, daca se depaseste 350-360 mg/dl, apar varsaturile. In cazul hiperglicemiei, se poate ajunge chiar si la coma: cetoacidoza diabetica sa starea hiperosmolara.

Ca simptome ale hipoglicemiei, amintim: transpiratie abundenta, cresterea tensiunii arteriale, stare de incordare musculara, paloarea fetei, puls accelerat, marirea pupilelor, simptome care dispar in momentul in care se administreaza zahar. Daca nu se intervine, aceste simptome se pot agrava: apare tremuratul mainilor, transpiratie rece, agitatie, foame intensa, ochi sticlosi, convulsii, ducand catre instalarea comei hipoglicemice.

Mentinerea unei glicemii in limitele considerate normale poate constitui garantia unei vieti fara probleme, din acest punct de vedere si, pe termen lung, o evolutie fara complicatii acute sau cronice.

Beurer va pune la dispozitie o gama variata de glucometre, pentru masurarea nivelului de glicemie, in functie de preferintele dvs.: simple, cu Bluetooth pentru transferul datelor, etc.

About the author